"TI SI MOJ TAJNI AGENT": Penzionisani američki pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini, a sve to ZBOG LJUBAVI
Foto: Profimedia

šok

"TI SI MOJ TAJNI AGENT": Penzionisani američki pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini, a sve to ZBOG LJUBAVI

Planeta -

Penzionisani pukovnik američke vojske u Nebraski optužen je za slanje poverljivih informacija osobi preko strane veb stranice za upoznavanje.

Dejvid Frenklin Slejter, bio je zaposlen do 2022. u američkoj strateškoj komandi (Stratkom), koja nadgleda američki nuklearni raketni arsenal.

On je uhapšen u subotu, a pred sudom će se pojaviti u utorak.

Zvaničnici kažu da je ilegalno preneo dokumente koji bi „mogli biti iskorišćeni za povredu Sjedinjenih Država“.

U dokumentima optužnice objavljenim u ponedeljak se navodi da je gospodin Slejter preneo informacije koje je saznao iz poverljivih brifinga Stratkoma u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu osobi za koju je verovao da je žena u Ukrajini.

Kako prenosi BBC, u razmeni poruka često su ga pitali o tajnama američke nacionalne odbrane, rekli su tužioci u ponedeljak.

"Ti si moj tajni agent"

"Dragi, šta se prikazuje na ekranima u posebnoj prostoriji?? Veoma je zanimljivo", stoji u jednoj poruci poslatoj 11. marta.

"Ti si moj tajni agent. S ljubavlju", rekao je kontakt 23. marta nakon što je zatražena informacije o određenoj zemlji. Istražitelji su redigovali o kojoj konkretnoj zemlji je kontakt pitao.

"Moj slatki Dejve, hvala na dragocenim informacijama," i "ti si moja tajna ljubav doušnik!" kontakt poslat u drugim porukama.

Dokumenti ne preciziraju sa kim je gospodin Slejter kontaktirao niti ime strane veb stranice za upoznavanje.

Slučaj su istražili FBI i Kancelarija za specijalne istrage vazduhoplovstva,

„Određene odgovornosti imaju pojedinci koji imaju pristup strogo poverljivim informacijama“, rekla je američka tužiteljka Suzan Lehr za okrug Nebraska.

On se tereti za jednu tačku za zaveru i dve za neovlašćeno odavanje informacija o nacionalnoj odbrani. Preti mu do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:14

CIA NIKAD NIJE PRESTALA DA OVDE ROVARI Ivković: Njihov agent priznao šta su radili, I DANAS IMA NJIHOVIH PLAĆENIKA U SRBIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track