HUTI NAPALI DVA AMERIČKA RAZARAČA U CRVENOM MORU: Udari sa nekoliko protivbrodskih projektila i dronova
Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

HUTI NAPALI DVA AMERIČKA RAZARAČA U CRVENOM MORU: Udari sa nekoliko protivbrodskih projektila i dronova

Planeta -

Pokret Ansar Alah koji vlada u severnom Jemenu napao je dva američka razarača u Crvenom moru protivbrodskim projektilima, javio je portparol vojske Huti Jahja Sarija na društvenoj mreži Ks.

„Jemenska mornarica, raketne snage i vazduhoplovstvo izveli su jedinstvenu vojnu operaciju u kojoj su napali dva američka razarača u Crvenom moru. Operacija je izvedena sa nekoliko protivbrodskih projektila i dronova“, napisao je on.

Kako je Sarija aveo, Huti mogu da prošire operacije protiv neprijateljskih ciljeva i nastaviće ih sve dok „agresija ne prestane i opsada Palestinaca u Pojasu Gaze ne bude ukinuta“.

Vladajući pokret Ansar Alah u severnom Jemenu, koji kontroliše većinu jemenske obale Crvenog mora, počeo je da napada brodove povezane sa Izraelom nakon eskalacije bliskoistočnog sukoba , uzrokujući naglo opadanje pomorskog saobraćaja kroz Suecki kanal.

Huti objašnjavaju svoje postupke kao pomoć Palestincima i kažu da se ne mešaju u slobodu plovidbe u regionu. Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Gazi dovesti do širenja sukoba u celom regionu.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su zauzvrat počele da gađaju mete Huti sredinom januara. Član najvišeg političkog saveta Ansar Alaha, Mohamed Ali al-Huti, nazvao je ove napade terorističkim varvarstvom, namernom i neopravdanom agresijom.

Kurir.rs/RIA NovostiPreneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track