AMERIČKA BALERINA PROLAZI KROZ PAKAO U RUSKOM ZATVORU: Ksenija poslala 51 dolar pomoći Ukrajini, a sada joj preti DOŽIVOTNA ROBIJA
Foto: Facebook

novi detalji

AMERIČKA BALERINA PROLAZI KROZ PAKAO U RUSKOM ZATVORU: Ksenija poslala 51 dolar pomoći Ukrajini, a sada joj preti DOŽIVOTNA ROBIJA

Planeta -

Кsenija Кarelina, američka balerina koja je uhapšena u Rusiji zbog novčane pomoći Ukrajini, otkrila je u pismu kako izgleda boravak u tamošnjem zatvoru.

Karelina navodi da sme da se tušira ​​samo jednom nedeljno i da nema pristup toploj vodi u ćeliji, a prinuđena je da spava sa upaljenim svetlima.

Кris Van Hardin rekao je da je Кarelinino pismo bacilo malo svetla na užasne uslove u kojima se nalazi dok se suočava sa optužbom za izdaju jer je navodno donirala 51 dolar ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji.

- Rekla mi je da ih bude u 6 ujutru i da mora da ide u krevet do 22 sata. Svetla su stalno upaljena tako da ima problema sa spavanjem - navodi Hardin.

Кarelini je navodno dozvoljeno da ide na krov zatvora na svež vazduh, međutim, pošto čuvari zaključavaju vrata i ostavljaju zatvorenike na hladnom satima, odlučila je da više ne izlazi napolje.

Uprkos teškim uslovima u pritvorskom centru u Jekaterinburgu radnica estetskog centra na Beverli Hilsu uspela je da zadrži smisao za humor.

- Imaju mali lavabo sa hladnom vodom u ćeliji i šali se da je to dobro za njeno lice - rekao je Hardin.

Ali neki dani su za Кarelinu teži od drugih.

- To se menja iz dana u dan. Jednog dana se budi puna nade i veoma pozitivna, a drugim danima nema nade - rekao je Hardin i dodao da se Кarelina plaši da će ostatak života provesti u ruskom zatvoru.

Karelina i Hardin su u vezi četiri godine.

- Imam mali prozor u ćeliji i mogu da vidim sunce. Znam da gledam isto sunce u koje gledaš i ti kad zalazi - napisala mu je balerina.

Hardin je rekao da je razgovarao sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta i da mu je rečeno da predstavnici američke ambasade još ne mogu da posete Кarelini, koja inače ima dvojno državljastvo, iako je prošlo više od mesec dana od hapšenja.

- Rusija ne priznaju Кseniju kao Amerikanku - objasnio je Hardin misleći na zvaničnu državnu politiku Rusije koja ne priznaje dvojno državljanstvo.

Hardin veruje da bi Кarelina mogla da bude oslobođena samo u razmeni zatvorenika i rekao je da je cilj da se njeno ime doda na listu drugih Amerikanaca zatvorenih u Rusiji koji bi potencijalno mogli da budu zamenjeni.

Na toj listi su reporter Volstrit džornala Evan Gerškovič i veteran marinaca Pol Vilan koji su optuženi za špijuniranje protiv Rusije.

Sud u Rusiji odbio je u četvrtak zahtev Кarelininog advokata da joj se pritvor ukine i zameni kućnim pritvorom.

Кarelina živi u SAD od 2012. i pre tri godine je dobila američko državljanstvo.

Otputovala je u Rusiju u januaru da poseti svoju baku nakon čega su joj pripadnici FSB stavili lisice na ruke zbog sumnje za izdaju jer je navodno donirala 51 dolar sa svog računa u američkoj banci dobrotvornoj organizaciji sa sedištem u Njujorku koja šalje pomoć Ukrajini.

Karelini preti doživotni zatvor.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track