DUDA: Poljska je spremna da brani svoje partnere u NATO u bilo kom trenutku
Foto: EPA / RADEK PIETRUSZKA

DUDA: Poljska je spremna da brani svoje partnere u NATO u bilo kom trenutku

Planeta -

Poljska je spremna da brani svoje partnere u NATO u bilo kom trenutku, izjavio je danas predsednik Poljske Andžej Duda, dok je posmatrao deo najvećih vežbi alijanse od Hladnog rata.

Sa oko 90.000 vojnika koji učestvuju, vežbe „Nepokolebljiv branilac“ predstavljaju demonstraciju snage NATO dok zemlje na njegovom istočnom krilu povećavaju izdatke za odbranu suočene sa napadom Rusije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Poljski deo vežbi, pod nazivom „Zmaj 24“ podrazumevao je prelazak trupa preko reke Visle, a potom odlazak do 300 kilometara udaljenog jaza Suvalki, pojasa zemlje smeštene između Kalinjingrada i Belorusije.

„Ovo su naše zajedničke vežbe koje jačaju bezbednost celog istočnog krila NATO. Poljska je spremna da u svakom trenutku sprovede naše obaveze koje proizilaze iz kolektivne odbrane“, rekao je Duda tokom zajedničkog govora sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

Duda je rekao da je vežba pokazala spremnost za odbranu teritorije NATO, uključujući Poljsku, Litvaniju i baltičke države.

„Litvanija može da računa na nas, da će poljski vojnici, ako postoji takva potreba, stati rame uz rame sa litvanskim snagama kako bi zaštitili svaki pedalj zemlje od neprijateljskog napada“, istakao je on.

Današnje vežbe uključivale su prelazak reke Visle tenkovima i oklopnim vozilima iz raznih zemalja NATO, tačke koja je široka 340 metara.

„Ovo je ozbiljan test za vojnike, ali pokazuje njihovu odličnu pripremljenost i našu spremnost da pomerimo snage sa zapada na istok kao odgovor na mogući napad na NATO snage u našem delu Evrope“, rekao je Duda.

Sledeće nedelje, Duda i premijer Donald Tusk otići će u Vašington da obeleže 25. godišnjicu ulaska Poljske u NATO i razgovaraju o situaciji u Ukrajini tokom sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track