PAKAO NA NEBU IZNAD IZRAELA, POGLEDAJTE DEJSTVO "GVOZDENE KUPOLE": Veliki raketni napad iz Libana, eksplozije NOĆ PRETVORILE U DAN
Foto: Youtube/RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd./Twitter/@Israel/@NadavPollak

PAKAO NA NEBU IZNAD IZRAELA, POGLEDAJTE DEJSTVO "GVOZDENE KUPOLE": Veliki raketni napad iz Libana, eksplozije NOĆ PRETVORILE U DAN

Planeta -

Izraelci su objavili na društvenoj mreži X (bivši Tviter) snimak sinoćnjeg raketnog napada iz Libana.

- Ovo je salva od 30 raketa ispaljenih iz Libana na Kirijat Šmonu u severnom Izraelu ranije večeras - objavljeno je na zvaničnom nalogu države Izrael.

- Gvozdena kupola presrela ih je oko trećine. Preduzećemo sve neophodne mere da zaštitimo Izraelce - navodi se u objavi.

Sistem je prvi put korišćen 2011. godine. Dizajniran je da zaustavi rakete i artiljeriju kratkog dometa poput onih ispaljenih iz Gaze.

Oslanja se na sistem radara i analize kako bi utvrdio da li dolazna raketa predstavlja pretnju, i ispaljuje raketu presretača samo ako je nadolazeći projektil usmeren ka naseljenom području ili važnom objektu.

Vertikalno ispaljene rakete iz mobilnih jedinica ili sa statičkog lansirnog mesta su dizajnirani da detoniraju nadolazeću raketu proizvodeći eksplozije na nebu.

Odbrambeni sistem protivvazdušne i rakete "Gvozdena kupola" razvila je izraelska odbrambena kompanija Rafael, a naručila ga je izraelska vlada, koja je prvobitno finansirala njegov razvoj i postavljanje prva dva sistema.

SAD su dale 2,6 milijardi dolara projektu "Gvozdena kupola" od njegovog raspoređivanja 2011. godine, omogućavajući proizvodnju dodatnih sistema presretača i projektila. Rafael i američki Rejtion zajedno proizvode komponente za rakete presretače za SAD, koje imaju dva sistema Gvozdena kupola.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

04:38

IZRAEL JE PROMAŠIO TAKTIKU PROTIV HAMASA?! Stručnjaci tvrde: Sada ih čekaju intenzivniji RAKETNI UDARI sa SEVERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track