UKRAJINA I RUSIJA RATUJU I U SUDANU! Volstrit džurnal saznaje - Zelenski vraća dug generalu koji je tajno slao oružje u Kijev
Foto: Ebrahim Hamid / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, EPA Mikhail Metzelsputnikkremlin P, EPA Radek Pietruszka, Shutterstock

EKSKLUZIVNA INFORMACIJA AMERIČKOG LISTA O ŠIRENJU FRONTA NA AFRIKU

UKRAJINA I RUSIJA RATUJU I U SUDANU! Volstrit džurnal saznaje - Zelenski vraća dug generalu koji je tajno slao oružje u Kijev

Planeta -

Volstrit džurnal je pod oznakon ekskluzivno objavio tekst pod naslovom "Ukrajina sa sada bori protiv Rusije i u Sudanu".

Američki list navodi da se ulaskom u sukob sa sudanskim pobunjenima kojei imaju rusku podršku Kijev nada da će sam rat u Ukrajini učiniti još skupljim za Moskvu,

- Kada se general-potpukovnik Abdel Fatah al Burhan, vojni vođa Sudana, prošlog leta našao u obruču pobunjeničkih snaga, on se obratio za pomoć ne baš očekivanom savezniku: ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom - piše Volstrit džurnal.

Navodi se da je "Zelenski imao razloge da ovaj zahtev shvati ozbiljno".

- Burhan je, prema navodima ukrajinskih i sudanskih vojnih zvaničnika, ubrzo nakon što je Rusija izvšila invaziju na Ukrajinu 2022, počeo da tajno snabdeva Kijev oružjem - objašnjava američki dnevnik.

Kijev post, koji prenosi navode Volstrit džurnala, podseća da je ranije već izvestio o tome da se ukrajinske specijalne snage u afričkoj zemlji Sudanu bore protiv ruskih plaćenika.

Abdel Fatah al Burhan
Abdel Fatah al Burhanfoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američki list takođe kao razlog odluke Zelenskog da pošalje pomoć Burhanu navodi to što sudanski pobunjenici imaju podršku trupa ruskih plaćenika iz "Vagnera", koji su tamo kopali zlato kako bi njime finansirali rusku agresiju.

- Linija fronta u ratu između Ukrajine i Rusije se sada proširila na Afriku - navodi se u članku Volstit džurnala.

Navodi se da su ukrajinski specijalci stigli u Sudan nekoliko nedelja nakon što je Zelenski primio zahtev od Burhana i odmah se sukobili sa pobunjeničkim snagama u pokušaju da ih izbace iz prestonice Kartuma.

Volodimir Zelenski
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Burhan je ubrzo potom napustio grad u pratnji svojih telohranitelja, a njegovo izvlačenje iz Kartuma su omogućili upravo ukrajinski specijalci.

Navodi se da se Burhan nakon toga sastao sa Zelenskim u Irskoj.

Volstrit džurnal ocenjuje da "ova operacija uključuje značajan politički rizik u vreme kolebanja oko zapadne pomoći Ukrajini".

general Abdel Fatah Burhan, Sudan
foto: Ebrahim Hamid / AFP / Profimedia

Navodi se da je, nakon odlaska Burhana iz Kartuma, naredni zadatak ukrajinskih boraca bio da iz sudanske prestonice proteraju pobunjeničke snage povezane sa vagnerovcima.

Prema informacijama američkog lista, većinu ukrajinskih operacija u Sudanu obavljale su jedinice vojnog obaveštajnog direktorata (HUR).

general Abdel Fatah Burhan, Sudan
foto: Ebrahim Hamid / AFP / Profimedia

Kirilo Budanov, šef HUR, odbio je da kaže da li se ukrajinske trupe i dalje nalaze u Sudanu.

- Mi vodimo sveobuhvatni rat protiv Rusije. Oni imaju jedinice u različitim delovima sveta i mi ponekad nastojimo da ih napadnemo tamo - kazao je Budanov.

(Kurir.rs/The Wall Street Journal/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:20

RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?! Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track