ŠAMAR MAKRONU IZ PARIZA: Opozicija okrenula leđa francuskom predsedniku zbog Ukrajine
Foto: EPA Christophe Petit Tesson

ŠAMAR MAKRONU IZ PARIZA: Opozicija okrenula leđa francuskom predsedniku zbog Ukrajine

Planeta -

Lideri opozicije i francuski predsednik Emanuel Makron nisu uspeli da se dogovore o merama podrške Kijevu tokom razgovora u četvrtak, a lideri stranaka su upozorili šefa države da ne uvlači Pariz u sukob u Ukrajini.

Kako prenosi BFMTV, Makronov sastanak sa predstavnicima političkih partija trajao je više od tri sata.

Predsednik je pokušao da razgovara koliko daleko treba ići u podršci Ukrajini, ali nije postignut konsenzus između predsednika i političkih partija.

Lider partije Nacionalni skup (RN) Džordan Bardela rekao je da je predsedniku ukazao na važnost „da sama Francuska ne započne sukob sa Rusijom“.

- Mislim da možemo naći mnoga rešenja osim ronjenja u rat i novi svetski rat sa obe ruke. Neophodno je uspostaviti crvene linije, a predsednik Republike nije želeo da ih povuče. Verujem da je stav Francuske je da nosimo glas mira, ovu ekvidistancu. Imam utisak da predsednik i premijer gube hladnokrvnost. Neophodno je povući crvene linije kako Francuska ne bi postala saučesnik u sukobu - rekao je on.

Emanuel Makron, Vladimir Putin, Jens Stoltenberg
foto: Lemouton Stephane/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia, AP Virginia Mayo, Shutterstock

Bardela je istakao da pitanje slanja trupa u Ukrajinu „izaziva zabrinutost u zemlji, izoluje Francusku u međunarodnoj areni i otkriva razlike u taboru zemalja NATO-a".

Posle pregovora sa predsednikom, šef Komunističke partije Fabijen Rusel i Bardela preneli su Makronov stav da „Francuska nema ograničenja i crvene linije u podršci Kijevu“.

Kako je preneo TV kanal, partijski lideri su „slušali predsednikovu zabrinutost“.

- Mape ukrajinskog fronta su projektovane na ekranima, a predsednik je dugo insistirao na ruskoj agresiji i sajber napadima, napominjući da je potreban iskorak (u znak podrške Kijevu) - preneli su mediji.Rusel je napomenuo da se kontroverza tiče „koliko novca može biti uloženo u ovu podršku“.

Lider levičarske partije „Nepokorna Francuska” Manuel Bompard rekao je da je „izašao sa još većom zabrinutošću”, napominjući da bi više voleo da „predsednik izabere put dijaloga”.

Šef Republikanske partije Erik Šioti je takođe rekao da ne može biti govora o „saučesništvu“ Francuske u sukobu u Ukrajini. On je izrazio sumnju da Makron „koristi pomoć Ukrajini zarad predizborne kampanje za Evropski parlament “ i smatra da je to neprihvatljivo.

Makron je ranije rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

10:02

FRANCUSKA U STRAHU OD ŠIRENJA RUSIJE NA BALTIK! Stručnjaci: Zaoštreni su odnosi, Makron najavio novu vojnu podršku Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja