NATO SE SPREMAO DA KOLEKTIVNO REAGUJE: Bivši poslanik u američkom Kongresu o eksplozijama u blizini Zelenskog i Micotakisa
Foto: Shutterstock, EPA Divyakant Solanki, Printscreen/Twitter

NATO SE SPREMAO DA KOLEKTIVNO REAGUJE: Bivši poslanik u američkom Kongresu o eksplozijama u blizini Zelenskog i Micotakisa

Planeta -

Ruska raketa eksplodirala je samo 150 metara od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa tokom njihove posete Odesi u sredu, preneli su svetski mediji.

Konvoj s čelnicima osetio je udar, a njegovi članovi videli su dim od eksplozije, tvrde izvori. U napadu je ubijeno petoro ljudi, a još nekoliko ih je povređeno, rekao je portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za američke medije.

Zelenski često rizikuje život odlazeći na lokacije blizu prve linije odbrane, a u zadnje dve godine ugostio je desetine svetskih čelnika u Ukrajini.

Napad u sredu predstavljao je dosad najveću pretnju za njegov život. Poseta grčkog premijera nije bila unapred najavljena zbog bezbednosti.

„Videli smo današnji udar. Vidimo s kim se nosimo, nije ih briga gde napadaju. Znam da danas ima žrtava, ne znam još sve detalje, ali znam da ima poginulih i povređenih”, rekao je Zelenski nakon napada.

Bivši poslanik u američkom Kongresu Adam Kinzindžer izjavio je da je Moskva zbog napada blizu konvoja zamalo podstakla aktiviranje Članka 5, odnosno kolektivnog odgovora članica NATO-a. Republikanac iz Illinoisa, žestoki kritičar Donalda Trampa, reagovao je na izveštaje o padu projektila blizu lokacije kojom su prolazili Zelenski i Micotakis.

„Rusija se upravo približila na 150 metara od Članka 5, nakon vesti o napadu projektilima u Odesi koji su zamalo pogodili grčkog premijera“, napisao je na X-u.

Micotakis je kazao kako je napad „najbolji, najjasniji podsetnik da se ovde vodi pravi rat”.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:02

NATO IMA DUGOROČAN PLAN SA ŠVEDSKOM, A NE TIČE SE PRETNJE RUSIJI Stručnjaci analiziraju: Zbog OVOGA je prihvatila članstvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track