DA LI JE ONA TRAMPOVA NASLEDNICA? Kejti Brit je najmlađa republikanska senatorka, a ono što je rekla Bajdenu sve ŠOKIRALO (VIDEO)
Foto: BONNIE CASH / UPI / Profimedia

politička zvezda u usponu

DA LI JE ONA TRAMPOVA NASLEDNICA? Kejti Brit je najmlađa republikanska senatorka, a ono što je rekla Bajdenu sve ŠOKIRALO (VIDEO)

Planeta -

Kejti Brit iz Alabame, najmlađa republikanska senatorka, dala je repliku svoje stranke na govor američkog predsednika Džoa Bajdena o stanju nacije.

Brit (42) je mlada politička zvezda u usponu, a pojedini analitičari tvrde da je ona tip konzervativca od kojeg republikanci očekuju da bi mogao da povrati umerenije glasače koje su otuđili agresivni nastupi i retorika Donalda Trampa.

Repliku na predsednički govor o stanju nacije - prvi put izrečenu 1966. godine - često daju zvezde u usponu u opozicionoj stranci, piše BBC.

Brit je u svojoj 17-minutnoj replici ponovila popularne republikanske tvrdnje i snažno kritikovala Bajdena na teme inflacije i pogranične imigrantske krize. Nasmejana, sedeći za svojim kuhinjskim stolom, optužila je Bajdena da nije u dodiru sa stvarnošću.

"Trenutno se američki san pretvorio u noćnu moru za mnoge porodice", rekla je Kejti Brit.

Diplomirala pravo na Univerzitetu u Alabami

Nakon što je diplomirala pravo na Univerzitetu u Alabami, radila je kao sekretar za štampu, direktor komunikacija i šef osoblja senatora iz Alabame Ričarda Šelbija.

Godine 2018. izabrana je kao prva žena na čelu poslovnog saveta svoje države, gde se povezala sa kampanjom Keep Alabama Open tokom pandemije Covid-19.

Ova uloga je podigla njen profil u državi, a njena ostavka 2021. godine podstakla je spekulacije - koje su se pokazale tačnim - o njenoj nameri da traži mesto u Senatu svog odlazećeg mentora, Sen Šelija.

Keti Brit
foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Izabrana je 2022. nakon što je lako ispratila svog glavnog protivkandidata za republikansku nominaciju, Mo Bruksa, državnog predstavnika u to vreme i dugogodišnjeg Trampovog protivnika, pre nego što je zbrisala svog demokratskog rivala na opštim izborima.

Od svog dolaska u Vašington DC, gospođa Brit je zauzela poziciju u moćnom odboru za izdvajanja Senata i radila je kao ključni prikupljač sredstava za više starijih kolega.

Među demokratama, dobila je određeno odobrenje radeći na dvopartijskom zakonu koji zabranjuje deci mlađoj od 13 godina da koriste društvene mreže i posećuju Džona Fetermana kada se senator iz Pensilvanije prijavio u bolnicu da traži lečenje od depresije.

Odnos sa Donaldom Trampom

Govor u četvrtak podigao je njen profil na nacionalnu scenu i dobio je odobrenje Donalda Trampa.

„Bila je saosećajna i brižna, posebno u vezi sa ženama i ženskim pitanjima. Njen razgovor o kriminalu migranata bio je moćan i pronicljiv. Odlično Kejti!“ napisao je na Truth Social, na svojoj platformi društvenih medija.

Neki su njen govor videli kao audiciju za mesto na Trampovoj listi kandidata za potpredsednika. Ali ona i bivši predsednik nisu prirodni saveznici.

U prošlogodišnjem intervjuu za Politiko, gospođa Brit je kritikovala - iskosa - Trampovu sklonost personalizovanim napadima na njegove političke protivnike.

„Stvarno verujem da moramo da se vratimo na mesto u ovoj naciji gde ne morate da se slažete sa nekim 100 odsto da biste im pokazali poštovanje i da biste mogli da vodite razgovor i dijalog iz kojih možete učiti“, rekla je ona.

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

03:34

TRAMPU REPUBLIKANCI OKRENULI LEĐA! Jelača iz Njujorka šokirao detaljima: Raste mu popularnost, ali OVAJ POTEZ ĆE MU DOĆI GLAVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track