PAPA FRANJA NA UDARU KRITIKA: Komentar o "beloj zastavi" RAZBESNEO Ukrajince
Foto: AP Andrew Medichini

PAPA FRANJA NA UDARU KRITIKA: Komentar o "beloj zastavi" RAZBESNEO Ukrajince

Planeta -

Ukrajinski i saveznički zvaničnici kritikovali su papu Franju zbog toga što je rekao da Kijev treba da ima hrabrosti da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što je izjava koju mnogi tumače kao poziv Ukrajini da se preda.

Ministar spoljnih poslova Poljske, glasnog saveznika Kijeva, i ukrajinski ambasador u Vatikanu koristili su analogije Drugog svetskog rata da osude papine izjave, dok je lider jedne od ukrajinskih hrišćanskih crkava u nedelju rekao da je samo odlučan otpor zemlje ruskih agresora sprečila masovni pokolj civila.

U intervjuu koji je snimljen prošlog meseca za švajcarski emiter RSI, papa Franja je upotrebio frazu „hrabrost bele zastave“ dok je tvrdio da Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila.

"Kako bi bilo, radi ravnoteže, ohrabriti Putina da ima hrabrosti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine? Mir bi odmah nastupio bez potrebe za pregovorima", odgovorio je poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski objavom na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

U posebnom postu, Sikorski je povukao paralele između onih koji pozivaju na pregovore, dok uskraćuju (Ukrajini) sredstva za odbranu i smirenja evropskih lidera Adolfa Hitlera neposredno pre Drugog svetskog rata.

Andrij Juraš, ukrajinski ambasador pri Svetoj stolici, rekao je da je „neophodno izvući pouke“ iz tog sukoba. Činilo se da je njegov post na Iksu uporedio papine komentare sa pozivima na "razgovor sa Hitlerom“ dok je podigao "belu zastavu da bi ga zadovoljio“.

Portparol Vatikana je kasnije pojasnio da je papa podržao „prestanak neprijateljstava (i) primirje postignuto hrabrošću pregovora“, a ne potpunu ukrajinsku predaju. Mateo Bruni je rekao da je novinar koji je intervjuisao papu upotrebio termin "bela zastava“ u pitanju koje je izazvalo kontroverzne komentare.

Papa Franja
foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

"Mislim da je najjači onaj koji gleda na situaciju, razmišlja o ljudima i ima hrabrost bele zastave, i pregovara", rekao je Franja, upitan da se upusti u debatu između onih koji kažu da je Ukrajina treba da pristanu na mirovne pregovore i oni koji tvrde da bi bilo kakvi pregovori legitimisali agresiju Moskve.

Zvanični Kijev ostaje čvrstog stava u tome da ne pokreće mirovne pregovore sa Rusijom, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta rekao da inicijativa u mirovnim pregovorima mora da potiče od zemlje koja je napadnuta.

Tokom celog rata, Franjo je pokušavao da održi tradicionalnu diplomatsku neutralnost Vatikana.

(Kurir.rs/AP/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track