OLIGARH OTIŠAO U MOSKVU DA POSREDUJE U RAZMENI NAVALJNOG: Isplivali šok detalji pregovora OPOZICIONAR PRONAĐEN MRTAV DAN KASNIJE
Foto: AP Pavel Golovkin

neverica

OLIGARH OTIŠAO U MOSKVU DA POSREDUJE U RAZMENI NAVALJNOG: Isplivali šok detalji pregovora OPOZICIONAR PRONAĐEN MRTAV DAN KASNIJE

Planeta -

Oligarh Roman Abramovič imao je veliku ulogu u pregovorima za oslobađanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog!

Razmena zatvorenika iz više zemalja, koja bi uključivala i oslobađanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, navodno je bila predmet odmaklih pregovora, navodi nekoliko izvora za CNN, a uključivala je i direktnu umešanost ruskog milijardera.

Dvogodišnji proces istraživanja opcija za obezbeđivanje oslobađanja Navaljnog počeo je prema navodima dva izvora američke televizije da se ubrzava kad je Abramovič posetio Moskvu poslednjih meseci.

Abramovič, koji je sankcionisan na Zapadu i veći deo svog vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sreo se sa američkim zvaničnikom nakon što su se oblikovale ideje za složenu razmenu u kojoj je učestvovalo čak sedam ljudi. Oligarh je inače zadržao vezu sa Кremljom nakon ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba.

Roman Abramovič
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Jedan izvor upoznat sa Abramovičevim kretanjem rekao je da oligarh otputovao u Moskvu da se sastane sa zvaničnicima u Кremlju. CNN nije mogao nezavisno da potvrdi kad je Abramovič otišao u Moskvu i navode opozicionih ruskih medija da se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati pre nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

Izvor blizak timu opozicionara, međutim, rekao je za CNN da su 15. februara uveče dobili vest da je Putinu dostavljena poruka, ali nije mogao da kaže u kom obliku.

Кljučna pomoćnica Navaljnog, Marija Pevčih, rekla je ubrzo nakon njegove smrti da se Abramovič uključio u realizaciju sporazuma i da je Кremlju "dostavio predlog" za razmenu Navaljnog. Pevčih je dodala da je oligarh delovao kao "neformalni pregovarač" u komunikaciji sa američkim i evropskim zvaničnicima.

Izvor blizak Abramoviču navodno je rekao da je milijarder bio zaprepašćen kad je čuo da je Navaljni umro dok su se vodili razgovori o razmeni. Portparol Кremlja Dmitrij Peskov odbacio je navode o Abramovičevoj umešanosti.

Jedan zapadni diplomata rekao je za CNN prošle nedelje da su na skali od jedan do 10 izgledi za zamenu "dostigli sedam ili osam" do trenutka kada je Navaljni umro u zatvorskoj koloniji IК-3.

Uprkos tome, predlog je još bio u neformalnoj fazi, navodi nekoliko izvora upoznatih sa procesom, a činilo se da dogovor nije neizbežan.

Prenošenje poruke Putinu bilo je prema rečima izvora iz tima sada pokojnog opozicionara jedan od najvećih izazova.

- Bilo je veliko interesovanje na srednjem nivou, ali kad god bi došlo do "Oh, ko će reći Putinu?" ljudi su se uplašilii - navodi izvor za CNN.

Abramovič se prema tvrdnjama više izvora nije uplašio.

Za sada nije tačno poznato kada je i kako dostavio neformalni predlog Кremlju ili samom Putinu.

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

04:09

NAVALJNI JE UBIJEN NOVIČOKOM NAMERNO NA TAJ DATUM Vuk Drašković nema dilemu: Putinov režim poslao NEDVOSMISLENU PORUKU ZAPADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track