"NAŠA ZASTAVA JE ŽUTO PLAVA, A NE BELA" Ukrajinci oštro odgovorili na izjave pape Franje
Foto: AP/Andrew Medichini

"NAŠA ZASTAVA JE ŽUTO PLAVA, A NE BELA" Ukrajinci oštro odgovorili na izjave pape Franje

Planeta -

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Kijev nikada neće kapitulirati, odgovarajući na poziv pape Franje da Ukrajina pokaže "hrabrost bele zastave" i pregovara o prekidu rata sa Rusijom, i poručio Vatikanu da obrati posebnu pažnju na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu.

Papa je ovo rekao u intervjuu, čiji je deo objavljen tokom vikenda. On je rekao da kada stranama u sukobu ne ide dobro, "treba imati hrabrosti da se pregovara".

Kuleba je na društvenoj mreži X napisao da jaka ličnost u bilo kom sporu "stoji na strani dobra, a ne da pokušava da ih stavi na istu osnovu i da to naziva pregovorima".

- Naša zastava je žuta i plava - napisao je Kuleba na engleskom, misleći na nacionalnu zastavu Ukrajine.

- Ovo je zastava uz koju živimo, umiremo i pobeđujemo. Nikada nećemo podizati druge zastave.

Kuleba je Vatikan prozvao zbog uloge u Drugom svetskom ratu

Kuleba je ukazao i na navode da papa Pije XII nije učinio ništa protiv nacističke tiranije u Drugom svetskom ratu. "Istovremeno, kada je u pitanju bela zastava, znamo tu vatikansku strategiju iz prve polovine 20. veka", napisao je on.

- Pozivam (Vatikan) da izbegava ponavljanje grešaka iz prošlosti i da podrži Ukrajinu i njen narod u njihovoj pravednoj borbi za život.

Ovo je bila referenca na dugogodišnje tvrdnje da Pije nije uradio ništa uprkos dokazima koji su se pojavili tokom rata o razmerama Holokausta. Čini se da je pismo iz Vatikanskog arhiva objavljeno prošle godine pokazalo da je Pio bio upoznat sa detaljima nacističkog istrebljenja Jevreja još 1942. godine.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track