"VOLIM KAD NEPRIJATELJSKI TENKOVI GORE"! Ispovest Valerije ledi krv u žilama, a ono što radi na terenu je ZAPREPAŠĆUJUĆE (VIDEO)
Foto: Foto: Printscreen

HLADNOKRVNO

"VOLIM KAD NEPRIJATELJSKI TENKOVI GORE"! Ispovest Valerije ledi krv u žilama, a ono što radi na terenu je ZAPREPAŠĆUJUĆE (VIDEO)

Planeta -

Prvi put kad je Valerija, koja je strelac u ukrajinskoj 79. vazdušno-jurišnoj brigadi, uništila ruski tenk, otrčala je istog trena nazad u svoj rov kako bi se isplakala.

Ali ne iz straha ili žaljenja.

"Bio je to veliki nalet adrenalina", opisala je Valerija svoje osećaje u nedavnom službenom intervjuu, koji je preveo estonski analitičar "Vor Translejted", piše Forbs.

"Želela sam još i još i još", pojasnila je.

Njena 79. brigada mesecima je držala liniju u jugoistočnoj Ukrajini zapadno od Marinke i Novomihajlovke, terajući ruske vojnike da plate za svaki metar svog napretka.

Ruska artiljerija postupno je pretvorila Marinku u ruševine. Krajem 2023. 8. brigada konačno je ušla u samo naselje u kojem je pre rata živelo 10.000 ljudi.

Čini se da je tokom ovog napada Valerija postigla jedno od svojih najdramatičnijih ubistava.

Gledajući kroz nišan Skifa, protivtenkovskog vođenog raketnog sistema ukrajinske proizvodnje, uočila je šest kilometara udaljenu rusku jurišnu grupu sa više od 20 vozila.

Prvi tenk je propustila, kaže, jer jer odmah iza njega bila je sočnija meta: borbeno vozilo BMP prepuno pešadiije. Ispalila je jedan od svojih projektila teških 15 kilograma. "Prvi projektil je pogodio ravno u BMP", rekla je. "Bio je to lep vatromet."

Trčeći u zaklon, ona i njen kolega - padobranac s nadimkom "Deda" - ponovno su napunili svoj bacač. "Vratili smo se, ponovno lansirali", rekla je. "Meta je opet pogođena."

Valerija
foto: Foto: Printscreen

Ukrajinski protivtenkovski timovi naoružani sistemom Skif, američkim Džavelinima i drugim protivtenkovskim projektilima, uništili su stotine ako ne i hiljade ruskih vozila u dve godine otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

"Ako vas, nakon vašeg prvog lansiranja, neprijatelj otkrije, baciće sve na vas", kazala je Valerija i objasnila kako raketni timovi moraju strpljivo da prate ciljeve.

To je opasan posao. Ali čini se 79. brigada uživa u njemu, kao i sama Valerija.

"Volim kad neprijateljski tenkovi i vozila gore", rekla je. "Da bi bio učinkovit, protivtenkovski vojnik mora da bude hladnokrvan."

Međutim, ne motiviše je samo hladno krvoproliće. Valerija ističe da je joj je glavni motiv da odbrani svoju zemlju i porodicu. U intervjuu se prisetila kako je telefonski razgovarala s majkom dok su Rusi granatirali njen rodni grad Baštanku u martu 2022. "Došli su tamo gde nisu bili pozvani", rekla je Valerija.

Sreća za Valeriju je, kaže, što puca iz raketnog sistema lokalne proizvodnje, a ne iz američkog Džavelina. Naime, dok su evropske zemlje prosledile Ukrajini značajan broj Džavelina, većina projektila dolazi iz SAD-a, a njihove su zalihe u Ukrajini su pri kraju zbog višemesečne blokade glasanja o slanju pomoći Ukrajini u američkom Kongresu.

(Kurir.rs/Forbes/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track