DEVOJKA PREDALA ZAHTEV ZA EUTANAZIJU, A ONDA JE USLEDIO OBRT: Umešao se njen otac, EVO ZBOG ČEGA
Foto: Shutterstock

TUŽNA PRIČA IZ KANADE

DEVOJKA PREDALA ZAHTEV ZA EUTANAZIJU, A ONDA JE USLEDIO OBRT: Umešao se njen otac, EVO ZBOG ČEGA

Planeta -

Žena iz Alberte trebalo je da bude eutanazirana 1. februara nakon što je dobila odobrenje od dva lekara, ali njen otac je stopirao postupak.

Kanađanin je zatražio od sudije da zaustavi medicinski potpomognutu smrt svoje 27-godišnje kćeri, tvrdeći da ona nije sposobna da donese potpuni pristanak na postupak. Njegova kći, poznata samo pod inicijalima M. V., iz Alberte, trebalo je da bude eutanazirana 1. februara, nakon što je dobila odobrenje od dva lekara.

Njen otac, V.V., insistira na tome da njegova kćer pati od nedijagnostifikovane mentalne bolesti koja je sprečava da u potpunosti pristane na postupak. Kanadski zakoni o medicinskoj pomoći pri umiranju, koji su promenjeni nakon odluke Vrhovnog suda iz 2015., prvobitno su dopuštali, podseća Gardijan, samo onima s neizlečivim bolestima da budu kvalifikovani za postupak.

Međutim, 2019. sudija iz Kvebeka presudio je da je ograničavanje pristupa postupku protivustavno, što je prisililo savezne zakonodavce da prošire postojeće zakone. Sada odrasle osobe mogu dobiti odobrenje za medicinski potpomognutu smrt ako dva lekara potvrde da imaju nepopravljivo fizičko stanje koje uzrokuje neizdrživu patnju. Trenutno su osobe koje pate isključivo od hroničnih mentalnih bolesti isključene iz pristupa medicinski potpomognutoj smrti.

Ako pacijenti ne žele da njihova porodica učestvuje u odluci, članovi porodice mogu biti isključeni iz procene.

Primer je 83-godišnji muškarac koji je eutanaziran 2020. godine nakon što njegova supruga nije uspela da uveri sud da zaustavi postupak. Postavlja se pitanje prava 27-godišnjakinje koja živi s roditeljima, a koja tvrdi da porodica nema pravni status da ospori njeno pravo na pristup potpomognutoj smrti. Njen advokat se pozvao na zaštićeno pravo na lekarsku autonomiju u odlukama o smrti.

Advokat Ostin Paladeu je sudu izneo da je V. V. u opasnosti da izgubi svoju kćer, ali je istakao je da ta činjenica, koliko god tužna bila, ne daje V. V.-u pravo da zadrži svoju kćer na životu protiv njenih želja. Paladeu je naglasio da je kanadski parlament donošenjem novih zakona isključio sudije iz odlučivanja pa je postavio liekare kao jedine ovlašćene procenitelje u ovom slučaju.

M. V. se prvi put prijavila za medicinski potpomognutu smrt 2021. godine. Nije objavljeno na temelju čega je podnela zahtev tada, ali odobrio ga je jedan lekar, dok ga je drugi odbio. Isto se ponovilo i u drugom pokušaju 2023. godine, ali je treći lekar zamoljen da proveri zahtev, nakon čega ga je odobrio.

bolnica
foto: Profimedia

Otac je u izjavi predatoj sudu izjavio: "Verujem da M. V. pati od problema s mentalnim zdravljem, koji do danas nisu bili dijagnostifikovanii i lečeni, te podržavaju njenu želju za pristupom medicinski potpomognutoj smrti. Ipak, verujem da njeni problemi s mentalnim zdravljem utiču na njenu sposobnost donošenja odluka u vezi s postupkom."

(Kurir.rs/Večernji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track