KIM DŽONG UN PROVOZAO TENK: Severna Koreja predstavila svoje novo, borbeno vozilo koje je JAKO MOĆNO
Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

lažna bitka

KIM DŽONG UN PROVOZAO TENK: Severna Koreja predstavila svoje novo, borbeno vozilo koje je JAKO MOĆNO

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong Un vodio je vojnu demonstraciju novog borbenog tenka, izvestili su u četvrtak državni mediji KCNA, u najnovijoj demonstraciji sile izolovane države dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države završile zajedničke vežbe.

Kim je izrazio „veliko zadovoljstvo“ što je novi tip glavnog borbenog tenka uspešno pokazao svoju upečatljivu moć na svom prvom prikazu performansi u sredu, saopštila je KCNA.

„Trening meč“ je osmišljena tako da se ispitaju borbene sposobnosti posada tenkova i upoznaju sa borbenim dejstvom na različitim taktičkim misijama, navodi se u saopštenju.

„Brzo probijajući se kroz razne najgore borbene okolnosti, teški tenkovi su snažnim udarima odjednom pogodili ciljeve i probili jake odbrambene linije sa velikom sposobnošću manevrisanja“, navodi se u izveštaju.

Kim Džong Un
foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

105. tenkovska divizija, koja je proglašena pobednikom lažne bitke, bila je jedinica koja je okupirala glavni grad Južne Koreje Seul tokom Korejskog rata, saopštila je KCNA.

Kimu su se na događaju pridružili visoki zvaničnici, uključujući ministra odbrane Kang Sun Nama.

Kim Džong Un
foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Na fotografiji koju je objavila KCNA, lider povučene države može se videti sa glavom kako viri iz tenka dok su državni mediji objavili da je sam vozio tenk.

Druge fotografije prikazuju Kim u kožnoj jakni i okružen vojnicima, kao i tenkove sa zastavom Severne Koreje kako bacaju municiju na teren.

Lažna bitka dolazi pošto su zajedničke godišnje vežbe u kojima učestvuju Južna Koreja i SAD trebalo da se završe u četvrtak. Vežbe, poznate kao vežbe Štit slobode, bile su prve koje su održane otkako je Pjongjang u novembru raskinuo međukorejski vojni pakt iz 2018. sa ciljem deeskalacije tenzija.

(Kurir.rs/ NBC News/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track