"NEĆEMO DOZVOLITI IZBORE U OBLASTIMA NA GRANICI S UKRAJINOM" Vođa antiputinovskih trupa traži HITNU EVAKUACIJU civila iz Belgoroda
Foto: EPA Sergei Ilnitsky, Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia, Not supplied / WillWest News / Profimedia, Printscreen/Twitter, Shutterstock

Denis kapustin (nikitin) tvrdi da je glasanje za šefa kremlja "farsa"

"NEĆEMO DOZVOLITI IZBORE U OBLASTIMA NA GRANICI S UKRAJINOM" Vođa antiputinovskih trupa traži HITNU EVAKUACIJU civila iz Belgoroda

Planeta -

U Rusiji sutra počinju trodnevni predsednički izbori, a vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) koji se protivi Kremlju poručuje da će njegove trupe nastojati da spreče održavanje "lažnih" izbora u organizaciji Vladimira Putina na teritorijama koje se graniče s Ukrajinom.

- Ja verujem da će borci Ruskog dobrovoljačkog korpusa učiniti sve da osiguraju da ne bude nikakvih izbora u oblastima koje se graniče s Ukrajinom. Možda bi to moglo da se smatra jedni od glavnih ciljeva naše trenutne operacije - tvrdi Denis Kapustin (40), poznat i kao Denis Nikitin.

Ruske paravojne formacije koje se protiv Putinu i bore se na strani Ukrajine, a koje pored RDK čine Legija "Sloboda za Rusiju" i Sibirski bataljon, pokrenule su danas novi upad u pograničnu Kursku oblast.

Oni su u utorak pokrenuli operaciju u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti, a Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) negirala je istog dana navode o tom proboju, navodeći da su antiputinovske snage zaustavljene na granici, kao i da je to bio jedan u nizu njiihovih pokušaja koji traju od nedelje.

Denis Kapustin, poznat i kao Denis Nikitin
Denis Kapustin, poznat i kao Denis Nikitinfoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Protivnici Kremlja su potom tvrdili da su i dalje u pograničnom selu Tetkino i najavljivali da će "marširati na Moskvu".

Sam Putin je izjavio je da su strani plaćenici učestvovali u pokušaju Ukrajine da napadne pogranične oblasti Ruske Federacije.

Vođa RDK je za Ukrajinsku pravdu kazao da njegovi borci mogu da "ljudima pokažu da su izbori u Rusiji farsa" i dodao da je to "jedan od političkih zadataka ruskih dobrovoljaca".

Denis Kapustin
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia, AP Sergei Savostyanov

Po njegovim rečima, nakon svake operacije, poput ove koju ruski protivnici Kremlja trenutno sprovode u pograničnim oblastima, sve više i više Rusa izražava želju da se pridruži RDK.

- Svaka ovakva operacija dokazuje da je i moguće i neophodno boriti se protiv Putinovog režima isključivo oružjem. A akcije bez pokazivanja zuba, poput slanja lampiona ka noćnom nebu ili štagod da je ruska opozicija radila poslednjih 20 godina. Ništa od toga ne vredi. Smrt Alekseja Navaljnog samo je uverila sve u pravednost onog što mi radimo. (Moguć je) samo oružani otpor - kazao je vođa RDK.

Tjotkino, Rusija
foto: Printscreen/Twitter

Njuzvik prenosi da su on i njegovi saveznici Putinu juče poručili da evakuiše Belgorodsku i Kursku oblast pošto se oni spremaju da granatiraju položaje ruske vojske na tom području.

- Svakog dana na desetine običnih nevinih Ukrajinaca (većinom žena i dece) umre tokom granatiranja iz Belgoroda. Granatiranje Ukrajine sa teritorije Belgoroda mora da prestane! S tim u vezi, mi smo prinuđeni da napadnemo vatrom vojne položaje u Belgorodu. Kako bi se izbegle civolne žrtve, zahtevamo da svi odmah napuste grad - piše u zajedničkom saopštenju RDK, Legije "Sloboda za Rusiju" i Sibirskog bataljona na Telegramu.

(Kurir.rs/Ukrainska pravda/Newsweek/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track