TAJNI PREGOVORI AMERIKE I IRANA: SAD ubeđivale Teheran da izvrši pritisak na Hute da prestanu s napadima na brodove
Foto: EPA/YAHYA ARHAB

Fajnenšel tajms o sastanku koji je održan u Omanu

TAJNI PREGOVORI AMERIKE I IRANA: SAD ubeđivale Teheran da izvrši pritisak na Hute da prestanu s napadima na brodove

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena održala je tajni sastanak s predstavnicima Irana kako bi ubedila vlasti u Teheranu da pomognu u ubeđivanju pobunjenih Huta u Jemenu da prestanu s napadima na trgovačke brodove u Crvenom moru!

Kako je preneo ugledni Fajnenšel tajms, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, sastanak delegacija dve zemlje održan je daleko od očiju javnosti u januaru u Omanu.

Dnevnik se poziva na američke i iranske zvaničnike i navodi da su domaćini susreta u Omanu učestvovali kao posrednici i da nije bilo direktnog susreta predstavnika dve strane. Sa američke strane u pregovorima su učestvovali Bret Mekgerk, savetnik Bele kuće za Bliski istok, i izaslanik Ejbram Pejli.

Uprkos sastanku, napadi Huta na komercijalna plovila u Crvenom moru su se nastavili, što implicira da sastanak nije urodio plodom, to jest da Sjedinjene Države nisu uspele u svojoj nameri da se oni okončaju.

Nema potvrde o tome da li je Iran odbacio zahtev Vašingtona da izvrši pritisak i utiče na Hute ili samo pobunjenici u Jemenu nisu poslušali svoje saveznike iz Teherana.

Pogođen i potopljen; Britanski trgovački brod 'Rubimar'
Pogođen i potopljen; Britanski trgovački brod "Rubimar"foto: EPA/Yemeni Al-Joumhouriya TV HANDOUT

Iranske vlasti otvoreno tvrde da politički podržavaju pobunjene Hute, ali ističu da oni deluju potpuno samostalno.

Podsećamo, Huti su izvršili na desetine napada na plovila u Crvenom moru i okolnim vodama, što je dovelo do poremećaja u saobraćaju kroz jedan od najvažnijih svetskih pomorskih koridora. Huti tvrde da napadaju samo brodove povezane sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Izraelom u znak solidarnosti s palestinskim narodom od 7. oktobra, kada je počeo rat Izraela i Hamasa.

Reagujući na napade na brodove SAD, i saveznici su pokrenuli vazdušne udare na mete unutar Jemena koje su povezane s Hutima.

- Suočićemo se sa američko-britanskom eskalacijom i nećemo oklevati sa sprovođenjem sveobuhvatne i efikasne vojne operacije u znak odmazde za bilo kakvu njihovu glupost protiv voljenog Jemena - rekao je Jahja Sari, portparol Huta.

Kurir.rs/N. N./Preneo: P. P.

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track