KOGA SISTEM RUSIJE SPREMA KAO ZAMENU ZA PUTINA? Stručnjaci bez dileme: Pritiskaju Rusiju jer nema demokratiju kao razvijene zemlje
Foto: AP Gavriil Grigorov

kurir televizija

KOGA SISTEM RUSIJE SPREMA KAO ZAMENU ZA PUTINA? Stručnjaci bez dileme: Pritiskaju Rusiju jer nema demokratiju kao razvijene zemlje

Planeta -

Svetska tema broj jedan je o predsedničkim izborima u Rusiji, koji su počeli sinoć u 21 čas po našem vremenu. Prva biračka mesta otvorena su na poluostrvu Kamčatka, a izbori će biti završeni u nedelju u 19 časova u Kalinjingradu.

Inače, prema anketama sprovedenim u Rusiji, najveći broj glasova trebalo bi da ode aktuelnom predsedniku Vladimiru Putinu, ali svakako da će nedelja biti dan kada će Ruska federacija doneti konačnu odluku kome će od četiri kandidata pokloniti poverenje.

Vladimir Putin
foto: EPA Gavriil Grigorov

Očekuje se da će Vladimir Putin lako osvojiti uverljivu pobedu i još jedan šestogodišnji mandat. Kritičari Kremlja kažu da je autokratski ratni zločinac koji vlada strahom, dok ankete javnog mnjenja pokazuju da ga podržava većina Rusa koji ga vide kao čvrstog vođu potrebnog da se suprotstavi onome što smatraju uplitanjem i ekspanzionizmom Zapada.

Gosti jutarnjeg programa "Redakcija" koji su diskutovali o ovoj aktuelnoj temi jesu Dragoljub Kojčić, politički filozof i Srba O. Filipović, politički analitičar.

Filipović je detaljnije pričao o političkom sistemu u Rusiji:

- U Rusiji se glasa više dana, to je njihova organizacija izbornog procesa, ne mogu ulaziti u te detalje, ali sasvim sigurno je da izborni proces u Rusiji nije demokratski, kakav bi trebalo da bude. Nije zdravo da 24 godine imate lidera sa 70-80% podrške. Već se sada govori da ako Putin doživi 84 godine da će vladati do 2036. godine. Promenom Ustava uneta je opcija da izborni mandat ne traje četiri, već šest godina. Rusija je izložena pritiscima i osudama s polja zbog toga što nema demokratije za kakvu se najveći deo razvijenih zemlja zalaže.

02:49

DRAGOLJUB KOJČIĆ BEZ DILEME: Na Zapadu vlada kripto autoritarni sistem

Kojčić je komentarisao navode da je Putin pobednik izbora i pre otvaranja biračkih mesta:

- Pojedini politički filozofi ukazuju na novi fenomen, da ne mora da se smatra autoritativnom vlašću samo onaj ko drži političke poluge u svojim rukama, već da postoji vrsta prikrivene političke moći. Danas se ta autoritativna moć koncentriše ili u rukama ekonomije ili u rukama vojno-industrijskih kompleksa. I u Americi je došlo do inverzije, kada je u pitanju totalitarizam, a naročito medija jer oni utiču u Rusiji, ali i drugde u svetu. Na Zapadu vlada "kripto autoritarni sistem".

Filipović je spomenuo dolazak Putina na vlast, odnosno kako to nije bilo putem pobede na izborima:

- Videli smo vrstu pobune od Vagnera i kako se ona završila, ali nismo saznali ko je omogućio prodor Vagnera, koji je osvojio nekoliko gradova. Postoje grupacije koje pružaju otpor režimu Vladimira Putina, a postavlja se pitanje ko je taj koji buši rupu u sistemu i pruža otpor Putinu, a da nije platio glavom. Ko su ti ljudi koji unutar ruskog sistema pokušavaju da naprave neke promene? Postavlja se pitanje koga sistem priprema da zameni Vladimir Putina. Podsetiću, Putin je zamenio Borisa Jeljcina, dakle nije pobedio na izborima, a ovaj je rekao da mu je to naslednik, kao da je u pitanju tron, pa se postavlja pitanje ko će Putina zameniti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track