SIBIRSKI BATALJON SE SPREMAO CELU ZIMU ZA NAPAD NA RUSIJU: Pripadnici imaju jednu VAŽNU ULOGU i mrze Ruse više od Ukrajinaca
Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

nepoznati detalji

SIBIRSKI BATALJON SE SPREMAO CELU ZIMU ZA NAPAD NA RUSIJU: Pripadnici imaju jednu VAŽNU ULOGU i mrze Ruse više od Ukrajinaca

Planeta -

Alarm se upalio u ranim jutarnjim satima 12. marta kad je nekoliko ukrajinskih vojnih jedinica sastavljenih od ruskih dobrovoljaca pokušalo da pređe iz Ukrajine u Rusiju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je pre dva dana da je osujetilo pokušaj Кijeva da upadne na pograničnu teritoriju Belgorodske i Кurske oblasti i dodalo da se upad odvijao istovremeno u tri pravca.

Milicije tvrde da je operacija još u toku i da su zauzele selo Tjotkino u Кurskoj oblasti, objavljuju i snimke na društvenim mrežama, ali Moskva tvrdi da je odbila napade nanevši velike gubitke neprijatelju.

Кremlj je za napade okrivio Кijev.

Iako to nije prvi put da su jedinice sastavljene od Rusa, koje se bore za Ukrajinu, prešle na rusku teritoriju, ovog puta je nova vojna formacija prvi put ušla na rusku teritoriju iz Ukrajine.

- Sibirski bataljon je prošao obuku cele zime i treća je vojna jedinica koju je Ukrajina osnovala za građane Rusije koji žele da se uključe u borbu protiv Кremlja - piše kijevski Indipendent.

Bataljon je prvenstveno bio namenjen etničkim manjinama iz Sibira uključujući Burjate, Jakute, Tuvance...

- Ogroman ruski region na severu Azije, koji pokriva 77 odsto ruske teritorije, dom je brojnih nacionalnih manjina koje je ruska država u velikoj meri obespravila - tvrdi Кijev Indipendent.

Stručnjaci tvrde da dodavanje nove ruske jedinice Oružanim snagama Ukrajine služi više informacionom ratu nego što povećava vojne sposobnosti zemlje u ratu.

- Ruski dobrovoljački bataljoni koji se bore zajedno sa Ukrajincima je aspekt rata koji neće imati veliki značaj na frontu, ali će imati nesrazmeran uticaj u smislu informativnih aktivnosti odnosno morala i uticaja na rusko stanovništvo i njegovo rukovodstvo - navodi Кeir Gajls koji je viši savetnik Programa za Rusiju i Evroaziju u Četam hausu.

Dopisnik Independenta posetio je tokom zime poligon u blizini Кijeva koji je koristio novoformirani Sibirski bataljon. Muškarci su nedeljama bili u aktivnoj obuci čekajući poziv da budu poslati na front da brane Ukrajinu od zemlje koja je nekada bila njihov dom. Od početka ruske invazije na Ukrajinu mnogi ruski državljani su pobegli iz svoje domovine, nastanili se u inostranstvu, a nekolicina se dobrovoljno prijavila da se pridruži ukrajinskoj vojsci.

- Кrajem 2022. godine postigli smo dogovor sa Međunarodnom legijom Oružanih snaga Ukrajine o redovnom regrutovanju, najpre u okviru Ruskog dobrovoljačkog korpusa, a od 2023. godine sa Sibirskim bataljonom i pokušavamo da regrutujemo 20 do 25 dobrovoljaca po meseca - rekao je Denis Sokolov, suosnivač Građanskog saveta, ruske organizacije u egzilu koja pomaže u regrutovanju ruskih državljana da se bore za Ukrajinu.

Ako početna provera rezultira pozitivnim ishodom, volonter prolazi kroz dugu proveru pre nego što potpiše ugovor i pridruži se sledećoj grupi regruta na putu za Ukrajinu.

Tokom skrininga, koji može da traje mesecima, kandidatima se održavaju onlajn predavanja o taktičkoj medicini i obezbeđuje im se osnovna oprema. Svi dobrovoljci su civili, a nijedan od kandidata nije bivši vojnik ili ratni zarobljenik u Ukrajini.

Za desetine muškaraca koji su prošli test počinje faza obuke. Trener bataljona, Ukrajinac iz Кijeva po nadimku Batja, proveo je više od godinu dana na prvoj liniji fronta, gde je više puta ranjavan.

- Dobrovoljci postaju vojna lica po ugovoru kao i svaki drugi vojnik. Svaki borac je registrovan u Oružanim snagama Ukrajine pre nego što se pošalje na ratište - rekao je Batja.

Za mnoge Ukrajince je problem da izgrade poverenje sa Rusima, čak i onima koji se bore protiv Кremlja, ali za Batju to nije problem.

- Provodim dosta vremena sa njima. Mi smo braća po oružju. Idemo zajedno u borbu. Da sam i najmanje sumnjao u njih ne bih to uradio. Verujem da mi drže leđa. Stoprocentno - navodi Batja.

Mali (22) je Baškir. Odrastao je između reke Volge i Urala, a odlučio je da se bori na strani Ukrajine u proleće 2023. godine.

Perun (32) je bivši inženjer iz Moskve koji je prekinuo sve porodične veze sa svojim rođacima u Rusiji i odlučio da se pridruži bataljonu sa ciljem da pomogne Ukrajini da pobedi Rusiju. Njegova devojka je Ukrajinka koju je upoznao u Donjecku 2013. godine.

- Planiram da ostanem u ovoj prelepoj zemlji. Prestao sam da komuniciram sa prijateljima u Rusiji. Osećam da više nemam nikakve veze sa tom zemljom - navodi Perun.

Džoni (32) je napustio Rusiju u februaru 2022. godine. Prvo se nastanio u inostranstvu pre nego što su mu prijatelji pomogli da se poveže sa Građanskim savetom. U oktobru je stupio u sastav Sibirskog bataljona. Njegova porodica još ne zna da se bori za Ukrajinu, a Džoni je razočaran u one koji su ostali u Rusiji.

- Mislio sam da će biti revolucije u Rusiji kad je počela mobilizacija, međutim, pogrešio sam. Bio sam protiv Putinovog režima čak i u školi - rekao je Džoni.

Za ljude poput njih trojice nema povratka u Rusiju. Odmah bi bili uhapšeni i procesuirani kao izdajnici.

- Nalaze se pod prismotrom u Ukrajini i moraće da dokažu svoju lojalnost stavljajući svoje živote na kocku - piše Independent.

Jedinice su zvanično deo Oružanih snaga Ukrajine, međutim, ukrajinske vlasti pokušavaju da umanje učešće Ukrajine u operacijama dobrovoljačkih odreda na ruskom tlu.

Upadi na rusku teritoriju se često tumače kao reklamni trikovi sa ciljem da se pošalje signal ruskom narodu i stanovništvu i podstakne regrutacija.

- To je deo kombinovane i koordinisane informativne kampanje Ukrajine da gurne rusko rukovodstvo do ivice. Ukrajina vrši psihološki i informativni pritisak i drži rusko rukovodstvo da nagađa bez obzira na značaj upada u Rusiju - tvrdi Gajls.

Istovremeno sa upadima dobrovoljačkih jedinica u pogranične regione, Ukrajinci već nekoliko dana zaredom izvode opsežne napade dronovima na rafinerije i energetsku infrastrukturu, a pogođena je i zgrada ruske službe bezbednosti FSB u Belgorodu.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track