ZAHAROVA ZAPRETILA ZBOG MEŠANJA BRITANIJE U IZBORE: Ambasador dugo nije bio pozvan na raport, možemo da ga pozovemo
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry/ TASS

ZAHAROVA ZAPRETILA ZBOG MEŠANJA BRITANIJE U IZBORE: Ambasador dugo nije bio pozvan na raport, možemo da ga pozovemo

Planeta -

Uprkos svim zapadnim mahinacijama, izbori se održavaju i u Rusiji i u inostranstvu, izlaznost je, velika – zbog toga London histeriše i podstiče Kijev na terorističke napade, ocenila je zvanična predstavnica ruskog MSP-a

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ukazala je na još jedan primer "gluposti i hrabrosti" Velike Britanije čija je ambasada u Moskvi navela da Rusija navodno nema zakonski osnov za održavanje izbora na Krimu i novim regionima, jer svi oni navodno pripadaju Kijevu.

Izgleda da britanski ambasador dugo nije bio pozvan na raport u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ocenila je Zaharova.

"Nije kao da nam pričinjava zadovoljstvo da ga vidimo, ali možemo da ga pozovemo prevencije radi, ako ovo ne prestane", navela je Zaharova.

Rusija pažljivo vodi evidenciju o pokušajima mešanja u izbore za predsednika Ruske Federacije, ukazala je Zaharova.

"Razumemo histeriju Londona. Uprkos svim zapadnim mahinacijama, izbori se regularno održavaju i u Rusiji i u inostranstvu, izlaznost je, kako konstatuje Centralna izborna komisija, velika", dodala ja Zaharova.

Rusija, izbori
foto: EPA Maxim Shipenkov

Britanci su još jednom ogolili svoju neokolonijalnu imperijalnu suštinu, navela je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva.

"Šta kome 'pripada' i ko s kim želi da bude, odlučuju građani Rusije, a ne britanska kruna", poručila je Zaharova.

Stanovnici Krima su se opredelili još 2014. godine na referendumu, a stanovnici DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti – 2022. godine, ukazala je ruska Zaharova.

Savremena Britanija može samo da sanja o tako živoj demokratiji, s obzirom da je nivo poverenja običnih Britanaca u vladajuće konzervativce i opozicione laburiste na istorijskom minimumu, navela je ona.

Rusija, izbori
foto: AP

"London ne može da prihvati da su prošli dani kada su odatle odlučivali kome šta 'pripada', crtajući granice po svom hiru i po principu 'zavadi pa vladaj', čime su postavili temelje za mnoge sukobe našeg vremena", navela je Zaharova.

Zato u Londonu i besne i podstiču svoje potčinjene u Kijevu da se okrenu terorističkim napadima protiv civila, dok se ambasada otvoreno meša u unutrašnje stvari, ukazala je ruska zvaničnica.

"Savet britanskoj diplomatiji: Pozabavite se međunarodnim pravnim rešenjem problema Folklandskih ostrva. Uzgred, da li su lažne fotografije kraljevske porodice koje širi Bakingemska palata već doživele osudu premijera kao primer očiglednih dezinformacija? Jeste li pokazali Kejt Midlton svetu? Jeste li našli porodicu Skripalja? Izvolite, radite", poručila je Zaharova.

Kurir.rs/RT/Preneo: P. P.

Bonus video:

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track