NETANJAHU UGROŽAVA BAJDENOV REIZBOR: Premijer poručuje Americi da Izrael nije "BANANA REPUBLIKA", dok demokrate GUBE GLASOVE
Foto: EPA/Ronen Zvulun Pool, AP/Manuel Balce Ceneta

NAPETO ZBOG RATA U POJASU GAZE

NETANJAHU UGROŽAVA BAJDENOV REIZBOR: Premijer poručuje Americi da Izrael nije "BANANA REPUBLIKA", dok demokrate GUBE GLASOVE

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sinoć je negirao tvrdnje koje stižu iz Vašingtona da on predstavlja prepreku postizanju mira u Pojasu Gaze, dok se američke demokrate suočavaju sa gubitkom glasova zbog politike prema jevrejskoj državi.

USA tudej prenosi da je Netanjahu kao "potpuno neprikladan" odbacio poziv koji je Čak Šumer, vođa demokratske većine u Senatu i najviše rangirani političar jevrejskog porekla u Americi, uputio Izraelcima pozvavši ih da održe parlamentarne izbore i glasanjem zbace Netanjahua sa vlasti.

- Neprikladno je obratiti se sestrinskoj demokratiji i pokušati smenu njenog izabranog vođstva. To je nešto što izraelska javnost sama radi, mi nismo banana republika - kazao je Netanjahu.

USA tudej objašnjava da je Šumer zvaničnik Demokratske partije poznat po dugogodišnjoj podršci Izraelu.

On je prošle nedelje izjavio da "niko ne očekuje da premijer Netanjahu uradi stvari koje moraju da se urade kako bi se prekinuo krug nasilja, očuvao kredibilitet Izraela na svetskoj sceni i radilo ka postizanju rešenja koje uključuje dve države (Izrael i Palestinu)".

Netanjahu je dao intervju za CNN u kojem je reagovao na Šumera svega nekoliko sati nakon što je u Tel Avivu održan veliki protest na kojem je zatražena njegova ostavka.

On je poručio da jedina vlada na čijem rušenju bi trebalo da rede Izrael i SAD jeste "tiranija Hamasa koja je ubila više od hiljadu Izraelaca i desetine Amerikanaca", misleći na napad na izraelska pogranična mesta koji je izveden 7. oktobra prošle godine.

Benjamin Netanjahu
foto: Prinstcreen Youtube

Netanjahu je takođe kazao da Izraelci podržavaju rat u Pojasu Gaze, pa čak i plan za napad na raseljenim Palestincima prenaseljeni grad Rafu sa ciljem uništenja onoga što izraelska vojska naziva poslednjim preostalim bataljonima Hamasa.

- Ovo je poziv za buđenje senatoru Šumeru. Ovo nije ekstremna vlada, ona predstavlja politiku koju podržava većina ljudi. Ukoliko je senator Šumer protiv te politike, on nije protiv mene, već je protiv naroda Izraela.

Američki predsednik Džo Bajden je podržao Šumera nakon izjave o Netanjahuu, a NBC njuz je juče preneo da je šef države i budući predsednički kandidat demokrata na sastanku koji je održan u januaru u Beloj kući pobesneo kada je čuo kako se podrška Izraelu odražava na ankete.

Navodi se da su saradnici Bajdenu izneli podatke iz istraživanja javnog mnjenja u Mičigenu i Džordžiji iz kojih se videlo da je rejting predsednika SAD pao zbog načina na koji se odnosi prema izraelskom ratu protiv Hamasa.

U pitanju su savezne države u kojima je Bajden pre četiri godine jedva pobedio republikanskog kandidata Donalda Trampa i ne može sebi da priušti da tamo gubi podršku pošto dga u novembru očekuje revanš s istim protivnikom.

Džo Bajden
foto: Shawn Thew - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia

Američka televizija prenosi tvrdnju demokratskog političara koji je prisustvovao sastanku, a koji je kazaoa da je Bajden, nakon što je čuo rezultate anketa, počeo da viče psuje.

Na unutarstranačačkim izborima Demokratske partije koji su u međuvremenu održani u Mičigenu i Džordžiji protivnici Bajdenove politike prema Palestincima masovno su na glasačkom listiću zaokruživali opciju "neopredeljen".

Izraelska vojska čeka odobrenje "političkog ešalona" za napad na Rafu

Herci Halevi
foto: Youtube/Israel Defense Forces/The Times and The Sunday Times

Herci Halevi, načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kazao je da vojska neće objaviti invaziju na Rafu i dodao da se o tom planu trenutno odlučuje, kao i da je potrebno odobrenje "političkog ešalona" zemlje. NBC njuz prenosi da je Halevi tako odgovorio na pitanje novinara zašto IDF nije još uvek pokrenuo kopneni napad na Rafu o kojem se priča nedeljama.

- IDF se sprema za napade u dodatnim područjima, a mi ćemo zajedno sa političkim ešalonom odlučiti o odgovarjućem tajmingu i uslovima - rekao je Halevi.

(Kurir.rs/USA Today/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:21

PREDSTAVNICI IZRAELA I AMERIKE POTVRDILI DA ĆE RAT DUGO TRAJATI Stručnjaci analiziraju: Zbog OVOGA se Izrael oseća zaštićen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track