"TELO MI SE PODIGLO, BORIO SAM SE ZA ŽIVOT" Jeziva ispovest putnika koji je preživeo DRAMU na nebu iznad Amerike: "Sećam se..."
Foto: Printscreen

"TELO MI SE PODIGLO, BORIO SAM SE ZA ŽIVOT" Jeziva ispovest putnika koji je preživeo DRAMU na nebu iznad Amerike: "Sećam se..."

Planeta -

Kuong Tran je u razgovoru za BBC opisao kako je doživeo činjenicu da je sedeo svega nekoliko centimetara od rupe u trupu aviona na letu Aljaska Erlajnsa. Ističe da mu je sigurnosni pojas spasio život jer su mu telefon, čarape i cipele isisane nekontrolisanom dekompresijom na gotovo pet kilometara iznad tla u američkom Portlandu.

Tran je jedan od sedam putnika koji su tužili Boing, Aljaska Erlajns i Spirit AeroSistem. Snimke koje je objavio na društvenim mrežama, a kasnije su pokazani i na Nacionalnom odboru za bezbednost saobraćaja (NTSB), pokazivale su veliku rupu na bočnoj strani Boinga 737-9 Max.

Incident se dogodio 5.januara ove godine, a preliminarna istraga američkih regulatornih tela otkrila su da su četiri ključna šrafa, namenjena držanju tzv. čepa na vratima, nedostajala na letu koji je leteo za Ontario.

Niko od 177 putnika i članova posade u avionu nije poginuo, ali Tran, koji je sedeo pored svog prijatelja jedan red iza dela koji je eksplodirao, pretrpeo povrede, uključujući posekotinu na nozi.

"To mi je verovatno bio prvi put da sam imao osećaj da nemam kontrolu nad svime"

Tran je za BBC rekao da se to dogodilo brzo nakon poletanja.

"Kapetan je rekao da smo prošli 10.000 stopa. Onda se sećam da mi se telo podiglo, zatim mi je celi donji deo tela usisao zavijajući vazduh", prepričava Tran.

Rekao je da je dekompresija trajala oko 10 ili 20 sekundi i opisao kako je gledao druge putnike oko sebe koji su u neverici svedočili incidentu.

"To je verovatno prvi put u životu da sam imao osećaj da nemam kontrolu nad svime. Bio sam u neverici zbog cele situacije", rekao je Tran.

"Borio sam se za goli život"

"Taj osećaj nedostatka kontrole prilično je zastrašujuć. Usisavanje je bilo tako snažno da sam se faktički borio za goli život. Obe su mi cipele na kraju bile isisane. Telefon, koji mi je bio u ruci, nestao je", dodaje.

Avion je uspeo hitno da sleti natrag na međunarodni aerodrom Portland, a putnike je odmah primila Hitna pomoć.

"Rekli su da je trajalo 30 minuta, ali mi se sve činilo mnogo duže. Nisam imao telefon pa nisam znao koliko je sati, pa sam celo vreme samo sedeo i buljio u rupu i nadao se da neće biti veće štete", prepričava Tran.

Aljaska Erlajns
foto: Foto: Printscreen YouTube

Tran je u tužbi naveo da je zbog incidenta pretrpeo fizičke povrede, ozbiljan emotivni stres, strah i teskobu. Tužioci traže krivičnu, kompenzacijsku i opštu naknadu štete, iako u tužbi ne navode precizan iznos.

"Noga mu je bila skoro isisana iz aviona. To je zastrašujuće"

Advokat Timoti A. Loranger rekao je za BBC da bi parnični proces mogao potrajati nekoliko godina jer je puno ljudi uključeno.

"Njegova noga bila je skoro isisana iz aviona da nije bilo sigurnosnog pojasa", rekao je Loranger. "To je jednostavno zastrašujuće."

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track