SI UBEĐUJE EU DA PRIHVATI RUSIJU NA PREGOVORE: Prvo Šolc ide u Peking, a onda predsednik Kine stiže kod Makrona, AMERIKA SVE PRATI
Foto: AP Ebrahim Noroozi, AP Yoan Valat, Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

POJAČANA DIPLOMATSKA AKTIVNOST

SI UBEĐUJE EU DA PRIHVATI RUSIJU NA PREGOVORE: Prvo Šolc ide u Peking, a onda predsednik Kine stiže kod Makrona, AMERIKA SVE PRATI

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping će se početkom maja u Parizu sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, što će mu biti prvo putovanje u Evropu od početka pandemije koronavirusa.

To je objavio briselski sajt Politiko pozivajući se na nekoliko zvaničnika koji se nalaze u prestonicama Francuske i Evropske unije.

Navodi se da se dolazak Sija poklapa sa 60. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa Pariza i Pekinga, u trenutku kada je Kina voljna da obnovi odnose s Evropom narušene zbog "partnerstva bez ograničenja" uspostavljenog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uprkos ratu koji Kremlj vodi u Ukrajini.

Si Đinping
foto: AP/Ng Han Guan

Politiko citira osobu upoznatu sa pripremama posete predsednika Kine koja navodi da će raspoloženje u Francuskoj biti drugačije u odnosu na svečanosti koje su obeležile proslavu 50. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

- Biće manje svečano, a više studiozno imajući u vidu aktuelnu ekonomsku i geopolitičku situaciju. Mi zahtevamo reciprocitet u odnosima sa Kinom, posebno u ključnoj oblasti ekološke tranzicije - kazao je taj izvor koji je insistirao na anonimnosti.

Emanuel Makron
foto: EPA Gonzalo Fuentes Pool

Navodi se da se poseta Sija priprema već mesecima, što se pažljivo prati u Vašingtonu i evropskim prestonicama.

Nemački kancelar Olaf Šolc će pre toga u aprilu posetiti Kinu.

Olaf Šolc
foto: AP Ebrahim Noroozi

Podseća se da je neimenovani zvaničnik nedavno izjavio za Politiko da Kina pokušava da ubedi Evropu da ona dozvoli Rusiji učešće za stolom na budućim mirovnim pregovorima koji bi mogli da budu održani u Švajcarskoj, a u protivnom bi Peking mogao da bojkotuje taj skup.

Navodi se da je ova poruka dodatno počajana nakon evropske turneje koju je ranije ovog meseca u vezi sa budućnošću Ukrajine imao kineski specijalni izaslanik Li Hui.

Tada je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova zvanično saopšteno da je Li "zatražio da se na vreme sazove mirovna konferencija uz podjednako prisustvo svih strana".

Vladimir Putin
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Politiko podseća da je Peking poslednjih meseci nastojao da promeni evropsko nastojanje za smanjivanjem rizika u spoljnim odnosima, što Kina vidi kao stavljanje EU pod uticaj Amerike.

Kina je besno reagovala na odluku bez presedana koju je EU donela prošlog meseca o tome da stavi kineske kompanije na crnu listu zbog njihovih veza sa Rusijom.

Navodi se i da je velika kineska industrija električnih automobila takođe blizu ulaska u trgovinski rat sa evropskim regulatornim vlastima, koje optužuju Peking da subvencijama pomaže ove džinove u nastajanju.

Kina, Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

Sa druge strane, Peking želi da osigura ostanak evropskih investitora na kineskom tržištu, pošto tamošnja privreda trpi ogroman pritisak i na udaru je zbog nestabilne situacije na tržištu nekretnina.

Sastanak Sija i Makrona u Parizu uslediće godinu dana posete francuskog predsednika Pekingu i Gvangdžouu.

(Kurir.rs/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track