ČAK 20.000 FRANCUZA STIŽE U UKRAJINU? Pukovnik otkrio 2 mesta gde bi mogli da zauzmu položaje: To je CRVENA LINIJA za Ruse
Foto: Printscreen

šok na televiziji

ČAK 20.000 FRANCUZA STIŽE U UKRAJINU? Pukovnik otkrio 2 mesta gde bi mogli da zauzmu položaje: To je CRVENA LINIJA za Ruse

Planeta -

Ukrajina još nije reagovala na navode Moskve da Francuska priprema vojni kontingent za slanje u tu ratom zahvaćenu zemlju!

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, podsetimo, tvrdi da će prvo biti poslat kontingent od oko 2.000 vojnika, a prema njegovim rečima Francuzi će odmah postati prioritetne mete.

Za sada se nije oglasio ni Pariz, međutim, na francuskoj televiziji LCI već raspravljaju o tome gde bi francuske trupe mogle da budu stacionirane u Ukrajini.

Mapa prikazuje dva hipotetička scenarija koja podrazumevaju vojno raspoređivanje duž Dnjepra i duž granice sa Belorusijom. Scenarije je sastavio pukovnik Vinsent Arbaretje koji je bio pozvan u studio kao stručnjak.

Arbaretje tvrdi da bi raspoređivanje francuskih trupa duž Dnjepra pokazalo Ruskoj Federaciji gde je "crvena linija" i da ne bi trebalo da ulazi na teritoriju desne obale Ukrajine. Raspoređivanje duž granice sa Belorusijom bi navodno čuvalo Кijev od invazije. Arbaretje navodi i da je moguća mešovita opcija sa raspoređivanjem vojske na obe lokacije.

Francuska je prema njegovim rečima za ovakav scenario obezbedila 20.000 vojnika okupljenih u mobilne brigade.

- Radi se o raspoređivanju jedinica koje mogu da reaguju veoma brzo da zadrže Ruse - rekao je Arbaretje.

Ukrajinski portal Strana podseća da se tema slanja zapadnih trupa intenzivirala zbog sve većeg nedostatka kadrova u ukrajinskoj vojsci. Uvođenje zapadnih trupa u pozadinske oblasti omogućilo bi slanje jedinica ukrajinskih oružanih snaga na front. Zapad je istovremeno zabrinut i zbog problema sa mobilizacijom.

Lider francuske partije "Patriote" Florijan Filipo oštro je reagovao na navode da Francuska sprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu! Filipo, koji je kandidat na izborima za Evropski parlament, upozorava da francuski vojnici treba da odbiju da izvrše naređenje o odlasku u ratom zahvaćenu zemlju.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja