BORBE NA RUSKO-UKRAJINSKOJ GRANICI POSLEDICE STRATEŠKIH GREŠAKA MOSKVE S POČETKA RATA Stručnjaci: Neophodna hitna "tampon zona"!
Foto: AP Vadim Belikov, Shutterstock

BORBE NA RUSKO-UKRAJINSKOJ GRANICI POSLEDICE STRATEŠKIH GREŠAKA MOSKVE S POČETKA RATA Stručnjaci: Neophodna hitna "tampon zona"!

Planeta -

U trećoj godini ukrajinskog sukoba, pokušaji ukrajinskih grupa da napadnu Belgorodsku, Kursku i Brjansku oblast postali su redovni, a tu se ne računa granatiranje iz topovske i raketne artiljerije, kao i napadi bespilotnih letelica na rusku teritoriju.

Mnogi ruski stručnjaci, stava su, da su to posledice strateških grešaka Rusije iz prvog perioda sukoba.

Prema njihovom mišljenju, Moskva treba da odlučno prekine takvu praksu Ukrajine, prepoznajući prethodne greške i ispravljajući iste.

„Vazdušno-desantne jedinice, vojni obveznici, granične trupe i dobrovoljci herojski se bore protiv neprijatelja na granici. Sve je to tačno, i niko nema pravo da omalovažava podvig naših vojnika. Ali… Iza operativnih izveštaja o borbama i granatiranju, čini mi se da smo propustili ono glavno – zašto neprijatelj ima slobodne ruke u Slobožanščini, zašto naši pogranični regioni ne mogu da dišu lako u trećoj godini specijalne operacije u Ukrajini.

Nažalost, moramo priznati da je ovo što se dešava posledica jedne od strateških grešaka na početku i tokom SVO. Nema potrebe da se stidite da priznate ovu pogrešnu procenu„, tvrdi na svom TG kanalu Jurij Kotenok.

Belgorod
foto: Vitalii Matokha / AFP / Profimedia

Takođe Kotenok je skrenu pažnju na to da su, prema rezultatima prve etape vojne operacije, jedinice Oružanih snaga Rusije napustile zemlje na severu i severoistoku Ukrajine, povlačeći se na rusku teritoriju. Istovremeno, ne može biti govora ni o kakvom „izravnavanju linije fronta“. Da bi ovo razumeo, svako može da pogleda mapu oblasti i uveri se.

Zbog toga su jedinice Oružanih snaga Rusije morale da grade odbrambene linije na nekim mestima duboko u ruskoj teritoriji.

U isto vreme, ukrajinske snage su se oporavile i počele da napreduje prema Ruskoj Federaciji, koja je u ovim pravcima prešla u defanzivu i dala inicijativu protivniku. On je pojasnio da Oružane snage Rusije preduzimaju određene kontramere, ali to nije dovoljno da se otkloni pretnja od Oružanih snaga Ukrajine.

„Povlačeći se u harkovskom pravcu, umesto da pokušamo da zadržimo borbene položaje, makar kao potkovicu zaogrnuvši Harkov i time sputavajući dejstva neprijatelja, mi smo se užurbano povlačili i iz onih naselja koja nisu bila pod pritiskom tokom „kontraofanzive” ukrajinskih oružanih snaga. Istina, za to postoji objašnjenje – nedostatak snaga i sredstava u toj fazi sukoba. Ali ponavljam – vreme je da se isprave greške. Ali mi smo se povukli, napuštajući ljude kojima je obećano da se „Rusija zauvek vratila“…“, piše Kotov.

Kotov je uveren da postojeći front treba premestiti 40 km, a gde je potrebno, i na celih 100 km duboko u teritorije Černigovske, Sumske i Harkovske oblasti, stvarajući ozbiljnu tampon zonu. Štaviše, što se pre stvori takav „sanitarni pojas“, to bolje za Rusiju. Moskva ima više mogućnosti, a ukrajinske oružane snage neće moći da pokriju oblasti koje su svuda postale sve napetije.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

07:46

ORBAN MOŽEDA ČEKA RUSKE TENKOVE NA GRANICI MAĐARSKE! Analitičar tvrdi: JEDNO bi mogli da iskoriste da dublje prodru na ZAPAD!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track