JEZIV NAPAD VELIKE BELE AJKULE! Iz dubine se okomila na mladog ronioca, PROBILA MU REBRA I PLUĆA: Priča ima FASCINANTAN KRAJ
Foto: Jeffrey Rotman / AFP / Profimedia, Shutterstock

JEZIV NAPAD VELIKE BELE AJKULE! Iz dubine se okomila na mladog ronioca, PROBILA MU REBRA I PLUĆA: Priča ima FASCINANTAN KRAJ

Planeta -

Leto 1963. označilo je prekretnicu u životu Rodnija Foksa, mladog australijskog podvodnog ribolovca čiji je susret sa velikom belom ajkulom kod obala Južne Australije postao jedan od najozloglašenijih napada ajkula u istoriji.

Incident ne samo da je pokazao moć i opasnost ovih predatora, već je doneo i do izuzetne priče o preživljavanju, oporavku i doživotne posvećenosti očuvanju ajkula.

Rodni Foks je 8. decembra 1963. učestvovao na takmičenju u podvodnom ribolovu u vodama blizu plaže Aldinga u Južnoj Australiji.

Dok je plivao u potrazi za ribom, ogromna velika bela ajkula, dugačka oko četiri i po metra, iznenada ga je napala iz dubina.

Napad je bio brutalan, a ajkula je ugrizla Foksov torzo i probila mu dijafragmu, rebra i pluća.

Uprkos ozbiljnosti njegovih povreda, instinkti Rodnija Foksa za preživljavanje i brzo razmišljanje odigrali su presudnu ulogu u njegovom bekstvu iz ralja velike bele.

velika bela ajkula, Australija, napad ajkule
foto: Jeffrey Rotman / AFP / Profimedia

Koristeći svoju podvodni harpun, žestoko se borio protiv ajkule, zadajući joj snažne udarce u njušku dok nije oslobodila stisak. Teško ranjen i izgubivši značajnu količinu krvi, Foks je uspeo da ispliva na površinu, gde su ga spasili kolege takmičari.

Posledice napada ajkule ostavile su Rodnija Foksa sa povredama opasnim po život i telom u ožiljcima od zastrašujućeg susreta.

Njegov put do oporavka bio je naporan, uključivao je više operacija i opsežnu rehabilitaciju. Ovaj napad, međutim, nije odvratio Foksa, već je u njemu raspalio strast za razumevanjem i očuvanjem ajkula, stvorenja koja su često "oklevetana" zbog prikaza u medijima.

Transformacija Rodnija Foksa od napada ajkula u jednog od vodećih svetskih zaštitnika ajkula je svedočanstvo njegove otpornosti i odlučnosti. Uviđajući da su ajkule bile suočene sa nepravednim progonom zbog široko rasprostranjenog straha i nerazumevanja, Foks je svoj život posvetio proučavanju i zaštiti ovih životinja.

Postao je zagovornik odgovornog turizma vezanog za ajkule, naglašavajući važnost napora za očuvanje kako bi se osigurao opstanak ovih ključnih okeanskih predatora.

(Kurir.rs/The Daily Jaws/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:03

JEZIVI SNIMAK Ogromna ajkula ISKAČE iz mora na samo par metara od dece!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track