REPORTER JEO LJUDSKI MOZAK DOK MU JE KANIBAL STAVLJAO NA GLAVU KRUNU OD ZUBA: "Želite li da znate kakvog je ukusa?" (VIDEO)
Foto: Printscreen

Samo oni sa jakim stomakom treba da čitaju dalje

REPORTER JEO LJUDSKI MOZAK DOK MU JE KANIBAL STAVLJAO NA GLAVU KRUNU OD ZUBA: "Želite li da znate kakvog je ukusa?" (VIDEO)

Planeta -

Nakon popularnosti serije kao što je "Čudovište: Priča o Džefriju Dameru", čini se da tema kanibalizma izaziva čudnu fascinaciju kod nekih ljudi.

Ali nije prvi put da je to u fokusu televizijske produkcije.

Još 2017. godine, CNN je emitovao seriju pod nazivom "Vernici" , i ona je sadržala neke prilično šokantne elemente.

U jednoj epizodi, reporter i voditelj emisije Reza Aslan posetio je kanibalističku hindu sektu i ponuđeno mu je ono što je predstavljeno kao deo ljudskog mozga.

U programu, Aslan susreće grupu Agori nomadskog plemena izvan hinduističkog svetog grada Varanasija. Opskurna sekta Agori je marginalna grupa koja broji samo nekoliko hiljada od milijardu Hindusa na svetu.

Tokom trajanja epizode, oni su namazali Aslanovo lice kremiranim ljudskim pepelom i nagovarali ga da popije alkohol iz lobanje.

Pripadnik Agori plemena, koji u jednom trenutku takođe preti da će Aslanu odrubiti glavu jer je puno pričao, novinaru stavlja krunu od ljudskih zuba na glavu i hrani ga onim za šta tvrdi da je deo ljudskog mozga.

Uoči emitovanja epizode, Aslan je napisao na Fejsbuku: "Želite li da znate kakvog je ukusa mozak mrtvaca? Drveni ugalj. Vrlo je hrskavo!"

Aslan jasno ističe u epizodi da su Agori marginalna grupa, ali se suočio sa značajnom reakcijom nakon što je epizoda prikazana.

Neke indijske i američke hinduističke grupe kažu da je epizoda bila hindufobična i da je senzacionalizovala aspekte treće najveće svetske religije.

Pišući za Hafington Post, Vamsi Juluri, profesor medijskih studija na Univerzitetu u San Francisku, rekao je: "Neverovatno je bezosećajno i bezobzirno od strane CNN-a da gura senzacionalne i groteskne slike bradatih smeđih muškaraca i njihove morbidne i smrtonosne religije u vreme kada Sjedinjene američke Države prolaze kroz period zabrinutosti i straha bez presedana."

Na drugom mestu, američko-indijski komitet za političku akciju je u saopštenju naveo: "Sa više izveštaja o napadima podstaknutim mržnjom na ljude indijskog porekla širom SAD, emisija karakteriše hinduizam kao kanibalistički, što je bizaran način gledanja na treću najveću religiju na svetu."

Organizacija je nastavila: "U surovom okruženju, ovakva emisija može stvoriti percepciju o Indijcima iz Amerike što bi ih moglo učiniti ranjivijim na dalje napade."

Tulsi Gabard, koji je bio prvi hinduista koji je izabran u američkom kongresu, napisao je na Tviteru: "CNN koristi svoju moć i uticaj da poveća nerazumevanje ljudi i strah od hinduizma."

(Kurir.rs/JOE/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track