SITUACIJA SVE GORA: Novi neredi na Haitiju, u policiskoj operaciji ubijen ozloglašeni VOĐA BANDE
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

užas

SITUACIJA SVE GORA: Novi neredi na Haitiju, u policiskoj operaciji ubijen ozloglašeni VOĐA BANDE

Planeta -

Napadi, uključujući pucnjavu u kojoj je ubijen vođa bande, izbili su juče u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu dok se činilo da se političke grupe približavaju finalizaciji prelaznog saveta koji će preuzeti vlast od odsutne vlade.

Vođa bande Delmas 95 Ernst Džulme, poznat kao Ti Greg, ubijen je u policijskoj operaciji, dan nakon što je drugi vođa bande ubijen u očiglednom obnavljanju pravde, potvrdili su policija i izvori.

Smrt Džulmea, člana „Viv Ansanm“ saveza vođe bande Džimija „Roštiljija“ Šerizijea, simbolično označava neuspeh bande da preuzme veći deo grada. Džulme je nedavno pobegao iz najvećeg zatvora na Haitiju u masovnom bekstvu.

Očekuje se formiranje saveta koji će izabrati zamenu za premijera

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je izveštaje da su političke grupe odabrale sve članove prelaznog saveta da preuzmu predsednička ovlašćenja uoči budućih izbora, rekao je portparol UN.

Savet, koji ima za cilj da okupi rascepkanu političku klasu Haitija, treba da imenuje zamenu za premijera Ariela Henrija, koji je 11. marta najavio ostavku jer ga je nasilje bandi sprečilo da se vrati u zemlju.

„Generalni sekretar pozdravlja izveštaje da su svi haićanski učesnici imenovali svoje predstavnike u Prelazni predsednički savet“, rekao je zamenik portparola UN-a Farhan Hak na brifingu za medije.

U planu tranzicije usvojenom na Jamajci posredovala je Karipska međuvladina zajednica (CARICOM), zajedno sa predstavnicima haićanske vlade i opozicije. CARICOM je objavio listu političkih grupa koje će biti zastupljene u Savetu.

Očekuje se da će devetočlani savet biti sastavljen za nekoliko dana nakon Henrijeve ostavke, ali neke haićanske političke frakcije nisu uspele da se ujedine iza jednog predstavnika.

Jedna stranka je odbacila plan i potom se povukla, dok su grupe izostavljene iz plana kritikovale povratak političara iz prethodnih administracija za koje se smatralo da su korumpirani.

Šerizije je zapretio odmazdom političarima i njihovim porodicama ako budu učestvovali u predloženom savetu.

Oživljavanje pokreta građanske osvete

Kako se čini da se savet bliži finalizaciji, u četvrtak se u blizini Nacionalne palate na trgu Champ de Mars u centru Port-o-Prensa čula jaka pucnjava, a ljudi su pobegli od pucnjave u predgrađu glavnog grada Petion-Villa.

U sredu su osumnjičeni članovi bande u Petion-Ville-u, koji je bio napadnut poslednjih dana, ubijeni i zapaljeni - uključujući vođu poznatog kao Makandal - u onome što se činilo kao ponovno oživljavanje pokreta civilne osvete poznatog kao Bva Kale .

Lokalni mediji izvestili su o još jednom ubistvu Bva Kalee izvan glavnog grada u četvrtak, iako Rojters nije mogao da to potvrdi.

Državne institucije su uglavnom bile odsutne tokom nasilja, a policija je loše opremljena protiv teško naoružanih kriminalnih grupa koje žele da prošire svoju teritorijalnu kontrolu nad glavnim gradom.

Planovi za međunarodnu bezbednosnu misiju, koju je Henri zatražio 2022. godine, ostaju na čekanju.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:01

PRIGOŽIN UBIJEN OD STRANE FRANCUSKIH OPERATIVACA? Dimitrijević izneo šokantnu tvrdnju: Vagner skupljao ljude iz LEGIJE STRANACA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track