"SADA SU U MOSKVI, PRE SU BILI U IRANU, NAPAŠĆE ONI OPET": Turski vojni analitičar objasnio kako se Putin zamerio ISLAMSKOJ DRŽAVI
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/Pavel Byrkin sputnik kremlin, Shutterstock, Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

RUSIJA SE, KAO I AMERIKA, BORI PROTIV DAEŠA U SIRIJI

"SADA SU U MOSKVI, PRE SU BILI U IRANU, NAPAŠĆE ONI OPET": Turski vojni analitičar objasnio kako se Putin zamerio ISLAMSKOJ DRŽAVI

Planeta -

Islamska država u pokrajini Horasan (ISKP ili ISIS-K) preuzela je odgovornost za masakr u moskovskoj koncernoj dvorani "Krokus siti hol", američki zvaničnici potvrdili su autentičnost te tvrdnje, a turski vojni analitičar objašnjava šta stoji iza ovog napada u prestonici Rusije.

Al Džazira navodi da je ISIS-K jedna od najaktivnijih podružnica Islamske države, a ime je dobila po drevnom kalifatu Horasanu koji je svojevremeno obuhvatao područja današnjeg Avganistana, Irana, Pakistana i Turkmenistana.

Navodi se da se ISIS-K prvi put pojavila u Avganistanu krajem 2014. i u to vreme su je činili borci odmetnuti od pakistanskih talibana, kao i lokalni Avganistanci koji su se zarekli na vernost Abu Bakru al Bagdadiju, pokojnom vođi Islamske države.

Pripadnici ISIS-K
Pripadnici ISIS-Kfoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Ubrzo potom ISIS-K je uspostavila zastrašujuću reputaciju zbog brutalnih napada koje su izvodili.

Murat Aslan, vojni analitičar koji je bio pukovnik u turskoj vojsci, kaže da je avganistanska podružnica Islamske države poznata po "radikalnim i surovim metodologijama".

- Mislim da se oni prilikom izbora meta inspirišu svojom ideologijom. Pre svega, Rusija je (prisutna) u Siriji i bori se protiv Daeša (Islamske države), baš kao i SAD. To znači da oni vide takve zemlje kao neprijateljske. Oni su sada u Moskvi. Prethodno su bili u Iranu i mi ćemo videti još mnogo više napada, možda u drugim prestonicama - kazao je Aslan za Al Džaziru.

Rusija, Moskva, teroristički napad
foto: EPA/Maxim Shipenkov, AP, AP/Alexander Avilov

Iako je broj pripadnika ISIS-K opao nakon najvećih razmera dostignutih oko 2018, njeni borci i dalje predstavljaju jednu od najvećih pretnji talibanskoj vlasti u Avganistanu.

Podseća se da su borci ISIS-K preuzeli odgovornost i za napad izveden ispred aerodroma u Kabulu u kojem je stradalo najmanje 175 civila, a ubijeno je i 13 američkih vojnika, uz desetine ranjenih ljudi.

Vladimir Putin
foto: EPA/Pavel Byrkin sputnik kremlin

Navodi se da je ISIS-K prethodno optužena da je izvela krvavi napad na porodilište u avganistanskoj prestonici u maju 2020. kada su ubijene 24 osobe, uključujući žene i bebe.

U novembru iste godine oni su izveli i napad na Univerzitet u Kabulu, gde su ubili 22 profesora i studenata.

Sirija
foto: Shutterstock

U septembru 2022. ISIS-K je preuzela odgovornost za samoubilački napad na rusku ambasadu u Kabulu.

(Kurir.rs/Al Jazeera/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:19

MOGUĆ SUKOB RUSIJE I NATO SNAGA General u penziji upozorio: Putin spreman na nuklearni rat ODRŽAVAJU BOJEVE GLAVE U PUNOM STANJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track