KINA PRIKUPILA LIČNE PODATKE 40 MILIONA BRITANSKIH GLASAČA?! London optužio vlasti u Pekingu za talas sajbernapada
Foto: Noel CELIS / AFP / Profimedia, Shutterstock

NAPETO

KINA PRIKUPILA LIČNE PODATKE 40 MILIONA BRITANSKIH GLASAČA?! London optužio vlasti u Pekingu za talas sajbernapada

Planeta -

Kina je optužena za "maligne" sajbernapade na Veliku Britaniju koji su Pekingu navodno omogućili pristup ličnim podacima 40 miliona glasača tokom hakovanja Izborne komisije u Londonu, navodi Indipendent.

Britanski list navodi da se očekuje da će Ujedinjeno Kraljevstvo uvesti sankcije protiv osoba za koje se veruje da su umešane u ovu operaciju kineske države.

To bi trebalo da se desi nakon što vicepremijer Oliver Dauden iznese detalje ovog slučaja.

Navodi se da će on u obraćanju parlamentu kazati da Peking stoji iza talasa sajbernapada na Izbornu komisiju, kao i na 43 poslanika i lordova tokom velikog hakovanja koje je navodno počelo u avgustu 2021, ali ga vlasti u Londonu nisu otkrile sve do oktobra 2022.

Velika Britanija
foto: Shutterstock

Endrju Bouvi, državni sekretar za nuklearnu i obnovljivu energiju, izjavio je da vladu "ništa neće zaustaviti" u naporima da zaštiti britansku demokratiju.

- Činjenica je da je vlada uložila puno vremena, novca i napora kako bi osigurala da su naši kapaciteti sajberbezbednosti na mestu na kojem je potrebno da budu, mi smo povećali ovlašćenja našoj obaveštajnoj i bezbednosnoj zajednici kako bi bila u stanju da se izbori s ovim pretnjama. I ništa nas neće zaustaviti u obezbeđivanju odbrane britanskog naroda, naše demokratije, naše slobode govora i našeg načina života - kazao je Bouvi za LBC radio.

hakeri, hakerski napad
foto: Shutterstock

Indipendent navodi da nakon obraćanja Daudena šef diplomatije Dejvid Kameron treba da se govori poslanicima vladajuće Konzervativne partije o rastućoj pretnji iz Kine.

Si Đinping
foto: Noel CELIS / AFP / Profimedia

Navodi se da su hakeri navodno pristupili imenima i adresama svih ljudi u Britaniji koji su se prijavili za glasanje između 2014. i 2022.

(Kurir.rs/The Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track