ASANŽ NEĆE ODMAH BITI IZRUČEN AMERICI! Britanski sud odložio odluku o odobrenju ŽALBE, traži garancije da neće biti SMRTNE PRESUDE
Foto: Justin TALLIS / AFP / Profimedia, Shutterstock

OSNIVAČ VIKILIKSA OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU

ASANŽ NEĆE ODMAH BITI IZRUČEN AMERICI! Britanski sud odložio odluku o odobrenju ŽALBE, traži garancije da neće biti SMRTNE PRESUDE

Planeta -

Džulijan Asanž će morati da još sačeka kako bi video da li može da se žali na izručenje Americi, objavio je BBC.

Navodi se da je dvoje sudija Višeg suda u Londonu saopštilo da će vladi SAD dati tri nedelje da pruži uveravanja da bi osnivač Vikiliksa, suočen s optužbama za špijunažu, mogao da se oslanja na Prvi amandman američkog ustava.

Objašnjava se da taj amandman štiti slobodu govora.

Britanski sud takođe od Amerike traži garancije da prema Asanžu tokom potencijalnog suđenja ili izricanja presude neće biti predrasuda zbog toga što je on državljanin Australije.

Verovatno najvažnija garancija koju London traži od Vašingtona jeste uveravanje da Asanž neće, ukoliko bude osuđen, dobiti smrtnu presudu.

- Ukoliko ove garancije ne budu pružene, onda će biti odobreno ulaganje žalbe i biće održano novo saslušanje u vezi sa tom žalbom - piše u presudi u koju je uvid imao BBC.

Navodi se da su sudije odbacile neke osnove za podnošenje žalbe, uključujući Asanžove tvrdnje da je progonjen zbog političkih gledišta.

Džulijan Asanž
foto: Justin TALLIS / AFP / Profimedia

Dama Viktorija Šarp i sudija Džonson naredili da se naredno saslušanje u Višem sudu u Londonu održi 20. maja.

Na njemu će biti odlučeno da li su vlasti SAD zadovoljile tražene uslove.

Prethodno je Gardijan objavio da je sud Asanžu odobrio da podnese žalbu na izručenje američkom pravosuđu.

Britanski list je preneo da je osnivač Vikiliksa dobio mogućnost da se žali protiv proterivanja iz Velike Britanije i suočvanja s optužbama za špijunažu u SAD.

Džulijan Asanž
foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Navedeno je da je odluku o odlaganju odluke o izručenju Asanža, koji se bori protiv izručenja, donelo dvoje sudija.

U svakom slučaju, da mu je mogućnost žalbe danas definitivno odbijena, postojala je realna mogućnost da on bude izručen američkim vlastima već u roku od nekoliko dana.

Stela Asanž poziva Bajdena da ne pruži garancije: SAD da odustanu od sramnog slučaja

Stela Asanž
foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ispred Višeg suda u Londonu novinarima se obratila Stela Asanž, supruga osnivača Vikiliksa, koja je navela da je "zaprepašćena" odlukom suda da mu odloži mogućnost ulaganja žalbe. BBC navodi da je ona podsetila okupljene da se Asanž već skoro pet godina nalazi u zatvoru "Belmarš" bez podignute optužnice i ocenila da današnja sudska odluka njenog muža "ostavlja izloženog smrtnoj presudi". Ona je Asanža nazvala "političkim zatvorenikom" i kazala da administracija američkog predsednika Džo Bajdena ne bi trebalo da pruži garancije koje je tražio britanski sud i da umesto toga "odustane od ovog sramnog slučaja".

(Kurir.rs/BBC/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track