ZAŠTO JE ISLAMSKA DRŽAVA NAPALA BAŠ RUSIJU? Kruži nekoliko teorija o KRVOPROLIĆU u Moskvi, jedna je posebno ZABRINJAVAJUĆA
Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia, Profimedia

ZAŠTO JE ISLAMSKA DRŽAVA NAPALA BAŠ RUSIJU? Kruži nekoliko teorija o KRVOPROLIĆU u Moskvi, jedna je posebno ZABRINJAVAJUĆA

Planeta -

Sve više detalja o džihadističkoj grupi IS-K, koja je preuzela odgovornost za krvavi teroristički napad u Moskvi, isplivava na videlo.

IS-K je skraćenica za Islamska država-Korasan. To je regionalna podružnica terorističke grupe Islamska država, koja je fokusirana na Avganistan, Iran i Pakistan. Grupa je sebe nazvala Korasan po delu istorijskog kalifata koji je obuhvatao te tri zemlje.

IS-K postoji devet godina, ali se poslednjih meseci "probija" kao najopasniji ogranak grupe Islamska država, sa dalekosežnim dometom i reputacijom ekstremne brutalnosti i okrutnosti.

Rusija, Moskva, teroristički napad
foto: Printscreen

Zajedno sa ostacima grupe u Siriji i Iraku, IS-K teži ka pannacionalnom islamskom kalifatu kojim vlada veoma striktno tumačenje šerijata, islamskog zakona.

U Avganistanu, on vodi sporadičnu, ali još uvek brutalnu pobunu protiv talibana, kojima se suprotstavlja na osnovu ideoloških razlika.

Oni su odgovorni za masakr tokom haotične evakuacije na aerodromu u Kabulu 2021. godine, kada je bombaš samoubica ubio 170 Avganistanaca i 13 američkih vojnika. Sledeće godine na meti je bila ruska ambasada u Kabulu u kojoj je ubijeno najmanje šest ljudi.

Grupa je odgovorna za neselektivne napade na porodilišta, autobuske stanice i policajce.

U januaru ove godine, IS-K je izvršio dvostruki bombaški napad na svetilište u Kermanu u Iranu, ubivši skoro 100 Iranaca.

Izveli su mnogo manjih napada u Rusiji, a poslednji je bio 2020. godine. Ruski FSB je izvestio da je ove godine sprečeno nekoliko terorističkih zavera.

1 / 8 Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Ko su bili napadači?

Prema ruskim državnim medijima, četvorica muškaraca koji su zarobljeni i optuženi su Tadžici iz centralnoazijske republike Tadžikistan, koja je nekada bila deo Sovjetskog Saveza.

Sudeći po njihovom izgledu, tokom ispitivanja su bili tučeni i mučeni.

Pojavili su se izveštaji da je jedan od muškaraca viđen kako nadgleda mesto krvoprolića početkom marta, otprilike u vreme kada su SAD upozorile Rusiju da postoji neposredna pretnja terorističkog napada, posebno na koncertima i sličnim skupovima.

U drugom izveštaju sugeriše se da su najmanje dva napadača nedavno stigla u Rusiju, što implicira da je to bio "udarni tim" koji je poslala IS-K.

Bi-Bi-Si navodi nekoliko razloga zašto je Rusija bila meta grupe IS-K.

IS-K većinu zemalja u svetu smatra svojim neprijateljima. Rusija je visoko na listi, zajedno sa SAD, Evropom, Izraelom, Jevrejima, hrišćanima, muslimanima šiitima, talibanima i svim vladarima zemalja sa muslimanskom većinom, koje smatraju "otpadnicima".

Neprijateljstvo Islamske države prema Rusiji datira još od čečenskih ratova 1990-ih i ranih 2000-ih.

teroristi
foto: Profimedia

Nakon toga Rusija je ušla u sirijski građanski rat na strani svog saveznika, predsednika Bašara el Asada, a rusko vazduhoplovstvo je često bombardovalo položaje pobunjenika, ubijajući veliki broj boraca povezanih sa Islamskom državom i Al Kaidom.

U Avganistanu, IS-K na Rusiju gleda kao na saveznika Talibana, zbog čega su napali rusku ambasadu u Kabulu 2022. godine.

Takođe, još nisu zaboravili 10 godina sovjetske intervencije u Avganistanu između 1979. i 1989. godine.

Zatim je faktor i situacija unutar same Rusije.

IS-K gleda na Rusiju kao na hrišćansku zemlju, a njihov video objavljen nakon napada na Moskvu govori o ubijanju hrišćana.

I konačno, Rusija – nacija koja je upletena u rat u Ukrajini možda je jednostavno bila pogodna meta za IS-K, mesto gde je oružje bilo lako dostupno, a njihov neprijatelj manje oprezan.

Međutim, brojna pitanja ostaju bez odgovora. Na primer, zašto su napadači mogli da lutaju halom Krokus do mile volje skoro sat vremena bez ikakvog osećaja hitnosti?

Tu je i oružje - ne samo pištolji, već i moćne, moderne automatske puške. Kako su uspeli da ih dobiju i prokrijumčare u salu? Iznenađuje i brzo hvatanje počinilaca.

Za razliku od mnogih džihadista u sličnim napadima, ovi muškarci nisu nosili samoubilačke prsluke ili pojaseve.

Pa ipak, nije trebalo dugo da ruske vlasti uhapse osumnjičene i privedu ih pravdi.

Iako su mnogi spekulisali da je u pitanju "operacija lažne zastave", za takve tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja