BRITANSKI PAORI SE POBUNILI: Traktori uzurpirali ulice Londona, smatra se da je ovo najveći protest do sada (FOTO)
Foto: EPA Neil Hall, AP Jordan Pettitt

Englezi se digli na noge

BRITANSKI PAORI SE POBUNILI: Traktori uzurpirali ulice Londona, smatra se da je ovo najveći protest do sada (FOTO)

Planeta -

Više od 100 traktora prošlo je pored Parlamenta u Velikoj Britaniji tokom protesta poljoprivrednika koji su se pobunili zbog nedostatka podrške za proizvodnju hrane u Velikoj Britaniji.

Traktori su krenuli ulicama centralnog Londona do Vestminstera u ponedeljak uveče.

Organizatori protesta rekli su da jeftin uvoz hrane i politike koje ne podržavaju dovode bezbednost hrane u Ujedinjeno Kraljevstvo u opasnost.

Ministar poljoprivrede Mark Spenser je izjavio da je poljoprivreda u srcu britanske trgovine i najavio nove mere kojima će ograničiti površinu zemlje koja se isključuje iz proizvodnje zbog potreba životne sredine.

"Proizvodnja hrane je glava svrha poljoprivrede i danas ovaj princip činimo jasnijim" ukazao je Spenser.

Traktori su se probijali preko Londona i Vestminstera, noseći natpise sa sloganima kao što su "Sačuvajmo britansku poljoprivredu" i "Nema poljoprivrede, nema hrane, nema budućnosti“.

"Ja sam farmer treće generacije. Ovde sam zbog svoje budućnosti", rekao je za BBC njuz Ben Stiklend iz Zapadnog Saseksa.

Velika Britanija, London, protest, protest farmera
foto: EPA Neil Hall

Protest dolazi nakon višemesečnih žestokih demonstracija u Evropi, uključujući blokade, kada su ljuti poljoprivrednici u Grčkoj, Nemačkoj, Portugalu, Poljskoj i Francuskoj organizovali demonstracije protiv propisa Evropske unije i jeftinog uvoza.

Velika Britanija, London, protest, protest farmera
foto: EPA Neil Hall

Hiljade farmera je takođe udružilo snage u Velsu u borbi protiv novih planova subvencija farmama koje je pokrenula vlada.

Ranije je bilo nekoliko demonstracija u Engleskoj, uključujući Kentu i Kornvolu, ali je miting traktora u ponedeljak bio najveći do sada.

Velika Britanija, London, protest, protest farmera
foto: EPA Neil Hall

U Velikoj Britaniji, učesnici i aktivisti protesta kažu da je vladina poljoprivredna politika, njena šema plaćanja poljoprivrednih gazdinstava za ekološko upravljanje zemljištem, zajedno sa slabim trgovinskim sporazumima, i nepostojećim kontrolama uvoza i obmanjujućim etiketama, poslužila za podrivanje poljoprivrednih preduzeća.

Velika Britanija, farmeri, protest
foto: Joao Daniel Pereira/Atlântico P / - / Profimedia

Oni kažu da to ugrožava sposobnost zemlje da proizvede dovoljno hrane za prehranu sopstvenog stanovništva, ostavljajući bezbednost hrane u opasnosti.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track