UBIJEN "ČOVEK IZ SENKE"! Izraelske snage potvrdile da su eliminisale višeg komandanta Hamasa
Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

UBIJEN "ČOVEK IZ SENKE"! Izraelske snage potvrdile da su eliminisale višeg komandanta Hamasa

Planeta -

Marvan Isa eliminisan je u vojnom napadu ranije ovog meseca, saopštio je Izrael. Ako su obaveštajni podaci tačni, radilo bi se o najviše rangiranom vođi Hamasa koji je ubijen u Gazi od početka sadašnjeg sukoba između Izraela i Hamasa u oktobru.

Isa je bio zamenik zapovednika Kasam Brigade, Hamasovog vojnog krila. Izraelci tvrde da su napali podzemni kompleks u središnjoj Gazi između 9. i 10. marta. Veruje se da je sa Isom bio još jedan zapovednik Hamasa, Aziz Abu Tama.

Izraelske odbrambene snage tek su juče potvrdile preliminaran izveštaj. "Proverili smo sve obaveštajne podatke. Marvan Isa je eliminisan u udaru koji smo izveli pre otprilike dve nedelje", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari.

Smatrao se jednim od organizatora upada u Izrael

Iz Hamasa nije bilo komentara. Džejk Salivan, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, objavio je još prošle nedelje da je Isa preminuo.

Isa je bio poznat kao "čovek iz senke" zbog svoje sposobnosti da izbegne izraelske snage i navodno se skrivao pod zemljom.

Rođen 1965., smatrao se jednim od organizatora napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra. U napadu je ubijeno oko 1200 ljudi, a više stotina ih je oteto. Isa je proveo pet godina u izraelskom zatvoru. 1997. uhapsila ga je palestinska vlast, ali je oslobođen tokom drugog ustanka.

Preživeo je tri pokušaja ubistva - 2006., 2014. i 2021. Njegova fotografija objavljena je tek 2011.

(Kurir.rs/Sky News/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track