MILIONI TURAKA SPREMNI, ERDOGAN REŠEN DA POVRATI RODNI GRAD: Sledi bitka za Istanbul, ali bi izbore mogao da odluči DRUGI NAROD
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Yasin AKGUL / AFP / Profimedia, Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

GLASANJE NA LOKALU U NEDELJU

MILIONI TURAKA SPREMNI, ERDOGAN REŠEN DA POVRATI RODNI GRAD: Sledi bitka za Istanbul, ali bi izbore mogao da odluči DRUGI NAROD

Planeta -

Milioni Turaka će na izborima u nedelju odlučiti o tome ko će upravljati njihovim najvećim gradovima i da li će predsednik Redžep Tajip Erdogan uspeti da povrati kontrolu nad onima koji su sada u rukama opozicije.

BBC podseća da su pre pet godina stranke ujedinjene opozicije pobedile na glasanju u Istanbulu, ekonomski i socijalno najmoćnijim i najvećim gradom u Turskoj.

Time je prekinut dugi niz Erdoganovih izbornih uspeha na raznim nivoima, a gradonačelnik Istanbula postao je opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu, koji je stekao veliku popularnost.

Navodi se da sada Erdogan, koji je rođen u ovom ogromnom gradu u kojem živi 16 miliona ljudi, želi da ga povrati, a izbori u njemu će biti veoma neizvesni.

Britanski medijski servis navodi da, šta god da se dogodi u Istanbulu, ovo glasanje će biti ključni test toga da li će opozicija predstavljati ozbiljnu pretnju Erdoganu i njegovoj Partiji pravde i razvoja (AKP) na narednim predsedničkim izborima koji će se održati za četiri godine.

- Istanbul je njegov dom. Poraz od opozicije na lokalnim izborima 2019. u Istanbulu za njega je bio razarajući - kazao je Ihsan Aktaš sa katedre za komunikologiju istanbulskog Univerziteta Medipol i šef Centra za politička istraživanja "Genar".

Istanbul
Istanbulfoto: Shutterstock

Seda Demiralp, profesorka političkih nauka s Univerziteta Išik u najvećem turskom gradu, ocenila je da "ukoliko Imamoglu uspe da zadrži Istanbul, opozicija će i dalje moći da polaže velike nade za predstojeće predsedničke izbore 2028".

U Istanbulu živi petina stanovništva Turske, koja ima skoro 85 miliona ljudi, a kontrola nad njim znači i kontrolu nad značajnim delom turske privrede, uključujući trgovinu, turizam i finansije.

Erdoganov kandidat za gradonačelnika Istabula je Murat Kurum (47), bivši ministar životne sredine i urbanizacije, ali je izborna trka ipak više između samog Erdogana i Imamoglua.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdoganfoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Politički analitičari ocenjuju da bi još pobeda Imamoglua ojačala njegov politički uticaj i utrla put njegovoj kandidaturi na predsedničkim izborima za četiri godine.

Navodi se da su Erdogani njegovi glavni ministri ponovno vraćanje Istanbula pod vlast AKP postavili kao lični cilj, a predsednik Turske je obećao da 31. marta nastupa nova era.

Redžep Tajip Erdogan, pristelice Erdoganove
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Istanbul će biti vraćen svom pravom vlasniku - obećao je Erdogan pred stotinama hiljada pristalica na istanbulskom mitingu AKP.

Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula
Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbulafoto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

BBC podseća da je Imamoglu pobedio 2019. zahvaljujući šestočlanoj koaliciji u kojoj su ključni bili Kurdi, pošto Istanbul ima veliku kurdsku populaciju, ali se ta koalicija prošle godine raspala nakon neuspeha na predsedničkim izborima.

Kurdi u Istanbulu
Kurdi u Istanbulufoto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sada sve stranke bivše koalicije, uključujući prokurdsku partiju DEM, imaju sopstvene kandidate za gradonačelnika Istanbula.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

10:53

NEMCI SU U PANIČNOM STRAHU DA ERDOGAN NE PONOVI ONO ŠTO JE REKAO Lalić: On se ponaša kao zaštitnik svih muslimana u SVETU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track