KATAKLIZMIČNE SCENE IZ GRČKE: Atinjani se guše u prašini iz Sahare, temperatura IZUZETNO visoka, očekuje se i mutna kiša (FOTO)
Foto: tviter

KATAKLIZMIČNE SCENE IZ GRČKE: Atinjani se guše u prašini iz Sahare, temperatura IZUZETNO visoka, očekuje se i mutna kiša (FOTO)

Planeta -

Oblak prašine iz Sahare pojavio se iznad istočnog Mediterana, ostavljajući velike delove Grčke u izmaglici. Očekuje se da će se ovaj fenomen danas nastaviti.

Veći deo zemlje, uključujući glavni grad Atinu, ozbiljno je zahvaćen prašinom.

Posebno je teško pogođeno južno ostrvo Krit. Nivo prašine u vazduhu je u zapadnim delovima bio iznad 50 mg/m³.

Ministarstvo zdravlja preporučilo je starima, maloj deci i onima sa respiratornim problemima da smanje svoje spoljašnje aktivnosti na minimum.

Najznačajnije posledice dolaska saharskog oblaka prašine biće:

- porast temperature u narednih nekoliko dana - ograničena vidljivost na raznim mestima - mutna kiša, uglavnom u zapadnim i severnim delovima zemlje

Prašina i pesak su povezani sa zdravstvenim problemima

Saharska prašina može da uzrokuje zdravstvene probleme opštoj populaciji u Grčkoj. Uočeno je da se u danima sa koncentracijom prašine povećava broj prijema u bolnicu.

Istraživanje koje su sproveli grčki i strani naučnici identifikovalo je čitavu listu opasnih teških metala u saharskoj prašini. Ova pojava je alarmantna za društvo, jer saharska prašina poslednjih godina sve češće dolazi u Grčku zbog povećane dezertifikacije u Sahari .

Prema procenama, prašina i pesak koji putuju iz Afrike u Grčku prenose otrovne materije, poput olova, cinka, hroma, vanadijuma, arsena i nikla u mnogo većim količinama nego što se ranije mislilo.

Formiranje saharskih oblaka prašine i peska

Da bi saharska prašina pogodila zemlje širom sveta, prvo mora da se izdigne u vazduh i napusti pustinju Saharu.

Depresija Bodele je jedno od najznačajnijih mesta formiranja oblaka prašine i peska u Sahari. Depresija je sastavljena od osušenih jezerskih korita koja su sada prekrivena dinama.

Vetrovi koji se kreću brzinom između 6 i 16 m/s (13-35 mph) kroz ovaj region sakupljaju labav sediment i prenose prašinu dalje od Sahare.

Naravno, veće brzine vetra dovode do proširenja veće količine prašine u ovom regionu. Najveći izlaz prašine iz ovog područja se javlja od proleća do jeseni.

Sahara je najveći izvor eolske prašine na svetu.

(Kurir.rs/Greek reporter/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:21

NIJE SAHARA, NEGO ZMAJEVO! Peščana oluja prekrila put, ne vidi se prst pred okom (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track