ERDOGAN PRED DEBAKLOM? Gradonačelnici Istanbula i Ankare već proglasili pobedu
Foto: Printscreen, EPA Turkish President Press Office, EPA Tolga Bozoglu

lokalni izbori u turskoj

ERDOGAN PRED DEBAKLOM? Gradonačelnici Istanbula i Ankare već proglasili pobedu

Planeta -

Aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu proglasio je pobedu na lokalnim izborima u Turskoj, pošto je osvojio više od 50 odsto glasova. Murat Kurum, kandidat AK partije Redžepa Tajipa Erdogana, osvojio je 40,28 procenata.

U Ankari, aktuelni gradonačelnik Mansur Javas i takođe kandidat opozicione CHP, proglasio je pobedu.

Haberturk prenosi da, na osnovu 89,5 odsto procenata obrađenih glasačkih kutija, Imamoglu ima podršku 50,82 odsto birača.

Kandidat vladajuće stranke predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja (AK), bivši ministar Murat Kurum ima 40,28 odsto glasova.

Imamoglu je izjavio da je "veoma srećan" zbog prvih rezultata izbora.

I aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat opozicione Republikanske narodne partije, Mansur Javas je proglasio pobedu na izborima za prvog čoveka glavnog grada Turske.

Na osnovu 79,8 odsto obrađenih glasova, Javas vodi sa 59 odsto, prema 32,65 procenata, koliko je osvojio Turgut Altinok, rival iz Erdoganove Partije pravde i razvoja.

1 / 6 Foto: AP Khalil Hamra

CHP vodi skoro u svim većim gradovima.

Kandidat CHP u Izmiru na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova ima 48 osvojenih glasova dok je kandidat AKP osvojio 37,16 odsto. CHP ima prednost i u Bursi gde je na osnovu 37 odsto prebrojanih glasova njen kandidat osvojio 46,75 odsto dok je kandidat AKP dobio poverenje 39,37 odsto građana.

Kandidat CHP ubedljivo vodi i u Adani gde na osnovu 20 odsto prebrojanog biračkog materijala ima 47,81 odsto glasova naspram 37,83 odsto koliko je osvojio kandidat AKP.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA Turkish President Press Office

Prokurdska Narodna demokratska partija (DEM) ostvarila je ubedljive pobede na jugoistoku zemlje.

Građani Turske sa pravom glasa, podsetimo, danas su na lokalnim izborima birali gradonačelnike odnosno načelnike okruga i druge zvaničnike koji će se nalaziti na funkciji u narednih pet godina.

Ekrem Imamoglu
foto: EPA Tolga Bozoglu

Na biračkom spisku nalazi se 61.430.934 građana.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) i glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP).

Predsednik Turske i lider AKP Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju. CHP je Erdoganu 2019. godine zadala najveći izborni udarac za dve decenije koliko se nalazi na vlasti u Turskoj osvojivši vlast u Istanbulu i Ankari.

Današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promene jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će postati budući nacionalni lider.

Lokalni izbori u Turskoj, podsetimo, obeleženi su nasiljem u kojem su poginule najmanje tri osobe, a više desetina ih je povređeno.

Bonus video:

02:00

IGRA LI ERDOGAN DVOSTRUKU IGRU?! Šahrimanjan Obradović: Delovalo je da podržava Rusiju, a onda poslao Putinu JASNU poruku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track