MOSKVA TRAŽI OD UKRAJINE IZRUČENJE ŠEFA SBU! Maljuka optužuju za terorizam i ubistva na teritoriji Rusije, stigao ODGOVOR KIJEVA
Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia, ukrinform / BEEM / Beem / Profimedia, AP Evgeniy Maloletka, Not supplied / WillWest News / Profimedia

NE ZNA SE NA KOJI NAČIN JE ZAHTEV PREDAT

MOSKVA TRAŽI OD UKRAJINE IZRUČENJE ŠEFA SBU! Maljuka optužuju za terorizam i ubistva na teritoriji Rusije, stigao ODGOVOR KIJEVA

Planeta -

Moskva je od Kijeva zatražila izručenje većeg broja ljudi, uključujući Vasila Maljuka, šefa Službe bezbednosti Ukrajine, koji su osumnjičeni da stoje iza izvršenja "terorističkih" dela na ruskoj teritoriji, a ukrajinske vlasti su taj zahtev ocenile kao "bezvredan".

Kijev post prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije juče u saopštenju ponovilo tvrdnju da je napad u koncertnoj dvorani na obodu Moskve, u kojem je 22. marta ubijeno 144 ljudi, povezan s Ukrajinom i optužilo ovu zemlju za veliki broj napada i likvidacija na teritoriji Rusije.

Ruske vlasti su optužile Kijeva za povezanost sa masakrom u Moskvi uprkos tome što je odgovornost za taj napad preuzela Islamska država u pokrajini Horasan.

Navodi se da se rusko ministarstvo pozvalo na dve međunarodne konvencije o borbi protiv terorizma i poručilo da je od Ukrajine zatražilo "trenutno hapšenje i izručenje" većeg broja ljudi, uključujući tu i Maljuka.

Iz Moskve je navedeno da je Maljuk priznao da je "organizovao bombaški napad na Krimski most u oktobru 2022. i otkrio detalje organizacije drugih terorističkih napada".

Kijevf post podseća da je Rusija pripojila Krim 2014, ali je to poluostrvo međunarodno priznato kao deo Ukrajine.

Vasil Maljuk
foto: YouTube/ Факти ICTV, Shutterstock

Navodi se da ruske vlasti od "kijevskog režima zahtevaju trenutni prekid bilo kakve podrške terorističkim aktivnostima, izručenje odgovornih i nadoknadu štete nanete žrtvama".

Kijev post navodi da nije jasno na koji način je Rusija predala ove zahteve, s obzirom da je Ukrajina zaoštrila diplomatske veze sa Moskvom ubrzo nakon početka ruske invazije u fevruaru 2022.

Navodi se da je SBU saopštenje ruskog ministarstva nazvala "bezvrednim" i "ciničnim".

- Izjave o terorizmu su posebno cinične pošto dolaze iz terorističke zemlje - navedeno je iz SBU.

Ukrajinski medij navodi da je Maljuk prošle nedelje odbacio zahtev Moskve za njegovim hapšenjem.

On je usledio nakon što je Maljuk u televizijskom intervjuu izneo detalje o ubistvima protvnika Ukrajine na tlu Rusije.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track