ARKTIČKA SPARTA SE SPREMA ZA RAT: Grad se nalazi na 320 km od baze ruskih nuklearnih podmornica PANIKA DA ĆE BITI PRVA META MOSKVE
Foto: Shutterstock

šok

ARKTIČKA SPARTA SE SPREMA ZA RAT: Grad se nalazi na 320 km od baze ruskih nuklearnih podmornica PANIKA DA ĆE BITI PRVA META MOSKVE

Planeta -

Mali finski grad na Arktiku se uveliko sprema za rat sa Rusjiom!

Ivalo se nalazi samo tridesetak kilometara od ruske granice. Vojna baza u blizini grada nazvana je "arktička Sparta NATO" i to je najbliže što američke trupe mogu biti stacionirane kopnenoj Rusiji.

SAD sličan sporazum sem Finske imaju i sa Estonijom, Letonijom, Norveškom...

Međutim, strahuje se da bi granica kod Ivala mogla da postane žarište rata, ukoliko Moskva odluči da deluje protiv Zapada. Baza je takođe udaljena samo 320 kilometara od ruske arktičke severne flote u luci Murmansk gde se nalaze nuklearne podmornice.

Bivši finski general upozorio je da bi Ivalo, najsevernija evropska baza, mogao da bude glavna meta Кremlja i da sve to stoji na putu Rusiji ako napadne Evropu. Peka Toveri, koji je sada poslanik, navodi za britanski tabloid Sun da bi Rusi skupo platili napad na Ivalo ili bilo koji drugi garnizon duž granice duge 1.340 kilometara.

Finska Vojska
foto: Shutterstock

- Imamo dugu granicu sa Rusijom, ali imamo i neverovatnu sposobnost da je zaštitimo od vojnog napada. Da, imamo dugu granicu sa Rusijom, međutim, morate da zapamtite da je više od 80 odsto te granice potpuna divljina. Napasti tamo je izuzetno teško. Rusija je to pokušala i u Zimskom i u Кontinentalnom ratu i naučili su da je to loša ideja jer su bili opkoljeni i uništeni - navodi Toveri.

Tokom Zimskog rata 1939. godine, podseća Ekspres, slabo opremljene trupe nordijske zemlje savladale su 200.000 invazionih ruskih vojnika. Crvena armija je bila loše opremljena i nije mogla da se nosi sa surovom zimom dok su se male, ali otporne finske trupe doslovce borile zubima i noktima.

Finska je nakon ruske invazije na Ukrajinu postala članica NATO.

Zemlja, koja ima samo pet miliona stanovnika, postala je jedna od borbeno najspremnijih snaga u Evropi sa novim skloništima za bombe i novim mostovima koji mogu da izdrže napade.

(Kurir.rs/Express/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track