SA OVIM PROJEKTILIMA RUSIJA RAZARA ENERGETSKI SEKTOR UKRAJINE: Krstareće rakete dobile novu bojevu glavu od 800 kg eksploziva!
Foto: Printscreen Twitter

SA OVIM PROJEKTILIMA RUSIJA RAZARA ENERGETSKI SEKTOR UKRAJINE: Krstareće rakete dobile novu bojevu glavu od 800 kg eksploziva!

Planeta -

Ukrajinski izvori prijavili su da su rekonstrukcijom olupina krstarećih raketa H-101 primetili nove modifikacije na samom projektilu osim IC mamaca koji služe za zbunjivanje PVO koja brani napadnutu metu.

Prema ukrajinskim izvorima bojeva glava krstareće rakete H-101 koja je imala težinu bojeve glave od 450 kg sada ima 800 kg.

Ukrajinci tvrde da je sa povećanjem mase bojeve glave smanjen rezervoar za gorivo, ali s obzirom na veličinu samog projektila to kako ruski izvori tvrde neće uticati mnogo na domet i na efikasnost krstarećeg projektila.

Inače ruski inženjeri su ruskom ministru odbrane Sergeju Šojgu saopštili o povećanju bojeve glave tokom njegove posete preduzeću Raduga MKB. Težina bojeve glave H-101, kako je ministar obavešten, povećana je na 800 kg.

Inače krstareće rakete H-101 sa jačom bojevom glavom počele su od nedavno da se koriste u napadu na ukrajinsku infrastrukturu pre svega na energetski sektor i značajno surazorili termoelektrane i hidroelektrane.

vojna vežba, Iran, krstareće rakete, iranska mornarica
foto: EPA / Iranian Army Office

Prva modifikacija H-101

Inače prve modifikacije krstarećih raketa H-101 na nebu Ukrajine primećeni su početkom februara 2023. godine. U pitanju su radio-frekventne protivmere (RFCM). Pretpostavlja se da su oni integrisani sa prijemnikom radarskog upozorenja (RVR).

Prijemnik radarskog upozorenja automatski pokreće njihovo ispaljivanje nakon otkrivanja unapred programiranih radio-frekventnih emisija pod određenim okolnostima.

Veruje se da bi rakete mogle da budu unapred programirane da “ispaljuju” IC mamce na određenim tačkama duž ruta leta rakete. Na olupinama raketa ispod nosa se vide dispenzeri IC mamaca oznake L-504.

Ukrajinci veruju da krstareće rakete ispaljuju IC mamce kada otkriju radarsku aktivnost tokom leta rakete.

Opšti podaci o krstarećoj raketi H-101

Krstareća raketa H-101 spada u projektile sa konvencionalnom ili ne nuklearnom bojevom glavom.

Raketa je projektil koji se lansira iz vazduhoplova i pandam je američkom AGM -86 ALCAM. Krstareća raketa H-101 konstruisana je tako da izbegne sve PVO sisteme leteći na ekstremno malim visinama, prateći konfiguraciju terena kako bi izbegle radarsku mrežu.

H-101, krstareća raketa H-101
foto: Printscreen YouTube

Krstareća raketa H-101 dugačka je 7,45 m, širine 0,51 m. Prilikom lansiranja raketa je teška 2.300-2.400 kg. Raketa koristi turboventilatorski motor TRDD-50A. Maksimalna brzina je 0,78 maha, Domet ove krstareće rakete je 2.500 do 2.800 km, dok ruski izvori navode i 4.500 km. Raketa može da leti na najnižim visinama od 30 do 60 m i maksimalnoj visini od 6.000 m.

Težina konvencionalne bojeve glave je 450 kg, a nuklearne 250 kt. Raketa ima sistem praćenja kao i krstrareće rakete tipa Tomohavk.

Za kretanje koristi mapu terena koja se nalazi u sistemu za kretanje u samoj raketi. Ažuriranje se može obavljati u toku leta, a za preciznost zadužen je ruski sistem satelitske navigacije GLONASS. U završnoj fazi leta ova raketa koristi IC i TV tragač za otkrivanje cilja i udar.

Kružna greška odstupanja od cilja je maksimalno 6 m. Ova raketa u operativnoj upotrebi ruskih snaga nalazi se od 2012, a u borbenim dejstvima primenjena je 2015. godine u napadu na ciljeve Islamske države u Siriji.

Borbeno je korištena i od 2016. – 2017. godine, a od 24. februara 2022 i na nebu Ukrajine.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:03

RUSIJA JE U STRAHU OD STRANE INTERVENCIJE Analitičar: Ne mogu da obore ni dronove, a tek rakete koje polete sa svih strana sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja