JURIŠNI HELIKOPTER SLETEO NA AERODROM U KRIMU?! Oglasilo se ministarstvo odbrane (FOTO)
Foto: MUP Srbije

JURIŠNI HELIKOPTER SLETEO NA AERODROM U KRIMU?! Oglasilo se ministarstvo odbrane (FOTO)

Planeta -

Ruski jurišni helikopter Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) izvršio je "zapanjujuće sletanje", ili je barem tako delovalo na prvi pogled.

Sleteo je na borbeni avion Su-30 na aerodrom Kirovskoe na Krimu, kako je otkriveno na satelitskim snimcima koje je podelilo Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Međutim, istina je malo drugačija od početne mentalne slike. Figurativni borbeni avion Su-30 je zapravo crtež velikih razmera na pisti aerodroma.

Kako bi se suprotstavila pretnjama, ruska vojska je prošle godine pokrenula jedinstvenu "strategiju odbrane". Oni skiciraju lovce i bombardere skoro u prirodnoj veličini na teritoriji vojnog aerodroma.

Ovi crteži bi zbunili ukrajinske oružane snage, a u napadu bi njihove rakete mogle da unište asfalt, a ne stvarnu opremu.

Bez obzira koliko bizarno zvučalo, ovi mamci služe svrsi s obzirom na sporadične, ali uporne napade na ruske vojne aerodrome i baze.

Britansko ministarstvo odbrane sugeriše: "Ruska upotreba mamaca i tehnika prevare je verovatno rezultat uspešnih ukrajinskih udara na vojne ciljeve. Rusija verovatno pokušava da zbuni ukrajinske operacije ciljanja."

Ali česta sletanja ruskih helikoptera na ove obojene lovce-mamce mogu samo da potkopaju njihovu prevaru. Naročito kada otkrivaju pravi raspored ili snagu aviona u ovim vazdušnim bazama — što Rusija verovatno pokušava da drži u tajnosti od ukrajinskih obaveštajnih službi.

Izveštaji o ovim "oslikanim avionima" prvi put su se pojavili 1. oktobra 2023. U vazdušnoj bazi ruskih snaga Engels pronađena su dva velika crteža bombardera Tu-95.

Oba crteža su bila u beloj boji, sa stvarnim bombarderom levo na slici, naizgled da služe kao model za tačnost dimenzija skica. Do kraja oktobra 2023. godine otkrivene su fotografije vazdušne baze Belbek na okupiranom Krimu. Na fotografijama se mogu videti nekoliko ruskih letelica - pre svega četiri oslikana prikaza MiG-31.

(Kurir.rs/B92/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:51

AKO RUSI UPOTREBE NUKLEARNO ORUŽJE, OVE DVE ZEMLJE ĆE UZVRATITI ISTOG SEKUNDA! Obradović: Ne ide to tako što se stisne dugme!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track