ZELENSKOM HITNO POTREBNI REGRUTI! Snizio starosnu granicu, zakon potpisan nakon godinu dana čekanja
Foto: EPA Radek Pietruszka, STR / AFP / Profimedia

Ukrajinci stari 25 godina sada mogu u vojnu službu

ZELENSKOM HITNO POTREBNI REGRUTI! Snizio starosnu granicu, zakon potpisan nakon godinu dana čekanja

Planeta -

Ukrajinci stari 25 godina sada mogu da budu regrutovani u vojnu službu nakon što je predsednik Volodimir Zelenski u utorak potpisao novi zakon kojim se smanjuje starosna granica za regrutovanje.

Smanjenje starosne granice za regrutaciju, koja je iznosila 27 godina, bila je najznačajnija mera u nacrtu zakona o mobilizaciji koji je od početka ove godine već doživeo hiljade amandmana u parlamentu. Iako građani mogu dobrovoljno da se priključe vojsci kada napune 18 godina, a muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je da napuste zemlju prema vanrednom stanju, nacrt je do sada štitio mlađe muškarce, od prisilne mobilizacije .

Predlog zakona je bio na stolu Zelenskog otkako je odobren krajem maja 2023. godine u ukrajinskoj skupštini, Vrhovnoj Radi i za sada nije jasno šta je podstakao ukrajinskog predsednika da ga sada potpiše.

Ovim zakonom se proširuje broj civila koje vojska može da mobiliše i uključi u borbe u vreme trajanja vanrednog stanja koje je na snazi od kada je izbio sukob sa Rusijom u februaru 2022. godine.

Ukrajinske trupe se trenutno povlače na bojnom polju, suočavaju se sa nedostatkom municije i izostankom vitalnog finansiranja iz SAD koje već mesecima blokiraju republikanci u Kongresu, a Evropska unija nije na vreme isporučila obećanu vojnu pomoć.

Zelenski je rekao da Ukrajini nedostaju sredstva da isplati nove regrute.

"Neophodno je uzeti u obzir činjenicu da ljudi nisu roboti", rekao je Oleksandr Sirski .

ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, Ukrajina
foto: Shutterstock

"Oni su fizički i psihički iscrpljeni, posebno u borbenim uslovima. Na primer, oni koji su došli u vojne centre za regrutaciju u februaru 2022., njima je potreban odmor i lečenje."

Prosečna starost ukrajinskih vojnika je preko 40 godina i "veoma je neobično da ratove vode stariji muškarci", kazao je general Ričard Barons, bivši komandant Komande združenih snaga britanske vojske.

Mlađi muškarci obično su u boljoj fizičkoj kondiciji, dodao je on.

(Kurir.rs/Washington post/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track