ZAHAROVA OŠTRO ODBRUSILA ZAPADU: "NATO savez se vratio ‘hladnoratovskom mentalnom sklopu"
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry

teške reči iz moskve

ZAHAROVA OŠTRO ODBRUSILA ZAPADU: "NATO savez se vratio ‘hladnoratovskom mentalnom sklopu"

Planeta -

Rusija je u sredu, u nedelji kada zapadni vojni savez obeležava 75. godišnjicu svog osnivanja, rekla da se NATO vratio hladnoratovskom mentalnom sklopu.

"Danas, u odnosu prema Rusiji, taj vojni blok se vratio na postavke Hladnog rata", rekla je potparolka Marija Zaharova.

NATO nema mesta u "multipolarnom svetu" koji Moskva nastoji da izgradi kako bi okončala američku dominaciju, ali ostaje u središtu ruske pažnje, rekla je Zaharova.

Predsednik Vladimir Putin pokrenuo je u februaru 2022. invaziju na Ukrajinu kako bi sprečio NATO da se previše približi Rusiji, ali taj je rat dao novi polet zapadnom vojnom savezu u koji su naposletku ušle i Finska i Švedska pa je broj članica NATO-a skočio na 32 zemlje.

Ministri spoljnih poslova Severnoatlantskog saveza sastaju se u sredu u Briselu gde će raspravljati o predlozima koji bi Savezu omogućili direktniju ulogu u koordinaciji pomoći Ukrajini oružjem, municijom i opremom.

Zapad tvrdi da pomaže Ukrajini u borbi za svoj opstanak. Zaharova uzvraća da je istorija NATO-a "puna agresivnih avantura koje su donele ratove i razaranja mnogim zemljama" i da godišnjica njegovog osnivanja nije razlog za slavlje.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track