RUSI PROBILI PRVU LINIJU ODBRANE KOD ČASIV JARA: Sprema se juriš na grad, Ukrajina dovodi rezerve, počinje KLJUČNA BITKA za Donbas
Foto: screenshot

juriš

RUSI PROBILI PRVU LINIJU ODBRANE KOD ČASIV JARA: Sprema se juriš na grad, Ukrajina dovodi rezerve, počinje KLJUČNA BITKA za Donbas

Planeta -

Jedinice ruske 98. ivanovske vazdušno-desantne divizije probile su prvu liniju ukrajinske odbrane i stigle do prvih kuća na periferiji Časiv Jara!

Ukrajinske snage su u četvrtak tokom snažnog i iznenadnog desanta izbačene iz okolne šumskog područja koje se nalazi na prilazu gradu. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak kolone ruskih oklopnih vozila koja uz podršku avijacije nezadrživo napreduje ka Časiv Jaru.

Vojni blogeri navode da Ukrajina dovodi rezerve za kontranapad i da se sprema za aktivnu odbranu koristeći veliki broj dronova. Ukoliko Rusi zadrže svoje trenutne pozicije može se reći da je bitka za Časiv Jar počela.

Ijan Gagin, savetnik šefa DNR Denisa Pušilina, navodi da od trenutnih ruskih pozicija do grada ima otprilike pola kilometra.

- Neprijatelj je izgradio ozbiljno utvrđenje tako da ruska vojska napreduje oprezno, ofanziva je postepena, a glavni zadatak je zaštita ljudstva. Moramo da shvatimo da se neprijatelj povukao u Časiv Jar nakon našeg zauzimanja Artjemovska (Bahmuta). Moramo da shvatimo da su tu i inžinjerska utvrđenja i minska polja - objasnio je Gagin.

Ruski funkcioner je dodao da je ruska vojska blizu preuzimanja vatrene kontrole nad svim putevima snabdevanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u Časiv Jaru i remećenju njihove logistike.

Oružane snage Ukrajine negiraju da su ruske trupe već ušle u grad.

- Tamo je situacija veoma teška, borbe se nastavljaju, ali ruske trupe nisu tamo. Ne verujte ruskim izveštajima - rekao je za Rojters portparol grupe Vostok Andrej Zadubini.

Načelnik gradske vojne uprave Sergej Čaus rekao je u četvrtak da je situacija u Časiv Jaru prethodnog dana bila najteža od početka rata.

ŠTA SLEDI?

Ukrajina je počela da pretvara Časiv Jar u moćnu tvrđavu još u julu 2022. godine. Kvalitet i dubina odbrambene strukture, međutim, ne mogu da se porede sa Avdijivkom koju su Rusi osvojili u februaru.

Tokom bitke za Bahmut grad je korišćen kao transportno čvorište na koje se oslanjala logistika cele grupe Oružanih snaga Ukrajine na celom tom delu fronta.

- Časiv Jar se nalazi na brdu i ima složene granice. Od severa ka jugu presecaju ga kanal Severski Donec - Donbas i auto-put O-0506. Od istoka ka zapadu ga preseca auto-put O-0506 koji zatim skreće na sever i železnička pruga sa mostom preko kanala. Takođe u gradu postoji nekoliko velikih šuma i mnogo akumulacija. Zgrade su pretežno niske sa velikim privatnim sektorom, ali postoji nekoliko industrijskih zona i velikih preduzeća, recimo Časivjarska vatrostalna fabrika, koje imaju zgrade pogodne za opremanje skloništa ili utvrđenja. Severno od grada su naselja Bogdanovka i Kalinovka koja su deo gradske zajednice Časiv Jar - navodi ruski vojni ekspert Boris Rožin.

Ukrajina, Mapa Ukrajine
foto: screenshot

Glavni pravac napada ide preko naselja Kanal koji se nalazi u severnom delu grada i jedini je okrug koji se nalazi na levoj obali kanala Severski Donec.

- Cilj ruskih trupa u ovoj fazi operacije može biti da zauzmu područje gde kanal Severski Donjec - Donbas prolazi pod zemljom. Prelazak preko njega ne zahteva upotrebu inženjerske opreme i stvaranje prelaza što će postati usko grlo koje komplikuje prebacivanje snaga i meta protivudara ukrajinskih oružanih snaga. Treba naglasiti da je značajan deo terenskih utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i oblast susedne Kalinovke, opremljen na desnoj obali kanala. Kanal je trenutno isušen, ali je ipak prirodna prepreka koja može ometati napredovanje trupa Oružanih snaga Rusije - navodi Rožin.

Ruskim snagama prema njegovim rečima biće prioritet da zauzmu komandne visine u oblasti rudnika Severni i da razvijaju napad na grad od severa ka jugu do železničke stanice zaobilazeći i blokirajući vatrostalnu fabriku. - Jurišne grupe Oružanih snaga Rusije uspele su da uspostave kontrolu nad železničkom stanicom Valjanovka i Popovskom šumom i da zauzmu nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine samo 700-800 m istočno od oblasti Kanala odakle će se verovatno razviti dalji juriš na grad. Važno je napomenuti da su snage Oružanih snaga Ukrajine okupljene za odbranu Časiv Jara višestruko manje od garnizona Artjomovsk (Bahmut) i Avdijivka što sugeriše da postoji rezervni plan sa napuštanjem grada u slučaju kritične štete na vojnih jedinica. Strateški položaj grada i njegova blizina Slavjanska/Kramatorska mogu naterati ukrajinske oružane snage da prebace dodatna pojačanja - dodaje Rožin.

Časiv Jar, gradić udaljen nešto više od 10 kilometara od Bahmuta, imao je pre rata nešto više od 10.000 stanovnika, a strateški je važan za obe strane jer se nalazi na visinama sa koje je moguće kontrolisati Konstantinovku, Slavjansk i Kramatorsk.

To su tri poslednja grada u Donbasu koja su i dalje pod kontrolom Kijeva.

Bonus video:

02:03

RUSIJA JE U STRAHU OD STRANE INTERVENCIJE Analitičar: Ne mogu da obore ni dronove, a tek rakete koje polete sa svih strana sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track