GLAVNA META MUNJEVITOG JURIŠA! Rusi kažu da su probili liniju, na frontu PAKLENO: Oglasila se Ukrajina - "TEŠKO JE, ALI..."
Foto: Youtube/ShanghaiEye魔都眼/Daily Mail

GLAVNA META MUNJEVITOG JURIŠA! Rusi kažu da su probili liniju, na frontu PAKLENO: Oglasila se Ukrajina - "TEŠKO JE, ALI..."

Planeta -

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je u "veoma teškoj" situaciji na bojnom polju u blizini istočnog grada Časiv Jar, ali je demantovala tvrdnje Moskve da su ruske snage stigle do njenih predgrađa.

Ruske snage polako napreduju na istoku nakon što su u februaru zauzele istočno ukrajinsko uporište Avdijevku. Ukrajina pokušava da se ukopa, ali se suočava sa nedostatkom artiljerijskih projektila jer američki Kongres mesecima nije odobrio vojnu pomoć.

Pad grada predstavljao bi težak neuspeh za Kijev

Brzo zauzimanje Časiv Jara, grada sa predratnim stanovništvom od 12.200 koji se nalazi zapadno od razrušenog okupiranog grada Bahmuta, predstavljalo bi sumorni korak nazad za Kijev i signaliziralo bi sve veći zamah Rusije na bojnom polju.

Ruska novinska agencija RIA citirala je zvaničnika koji je rekao da su ruske trupe ušle u predgrađe Časiv Jar, koje Moskva vidi kao važno uporište za dobro utvrđene ukrajinske snage. Andrij Zadubini, portparol Istočne komande Ukrajine, rekao je da su ruski navodi netačni.

"Ne verujte ruskim izveštajima"

- Tamo je situacija veoma teška. Borbe se nastavljaju, ali njih (ruskih vojnika) nema - rekao je on u telefonskom razgovoru.

- Ne verujte ruskim izveštajima - dodao je on. Gradonačelnik Serhij Čaus juče je opisao situaciju u Časiv Jaru kao najtežu od kada je Rusija započela totalnu invaziju pre više od dve godine.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija možda planira novu ofanzivu na Ukrajinu krajem maja ili na leto, ali da Kijev ima plan protiv nje. Rusija je poslednjih nedelja pojačala svoje dalekometne vazdušne napade na energetsku infrastrukturu, što je izazvalo nestanke struje u nekim delovima zemlje.

Nakon što su zauzele Avdijevku, ruske snage pokušavaju da napreduju koristeći priliku koju predstavlja odlaganje vojne pomoći Zapada Ukrajini.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track