APOKALIPTIČNE SCENE U RUSIJI! Snimak iz vazduha pokazuje RAZMERE katastrofe: Soliteri poplavljeni, iz vode VIRE KROVOVI kuća
Foto: Printscreen/RIA Novosti

APOKALIPTIČNE SCENE U RUSIJI! Snimak iz vazduha pokazuje RAZMERE katastrofe: Soliteri poplavljeni, iz vode VIRE KROVOVI kuća

Planeta -

U ruskom gradu Orenburgu poplavni talas, nastao nakon pucanja brane u Orsku, na reci Ural, stigao je do stambenih višespratnica.

U južnom delu grada voda se nalazi u blizini stambenih kompleksa Dubki i Marsovo polje.

Osim toga, nekoliko objekata na nasipu potpuno je nestalo pod vodom. Na putu koji vodi od višespratnica ka polju nalazi se mala zemljana brana.

Zgrade konjičkog centra koji se nalazi u Basejnoj ulici potpuno su poplavljene, i vide se samo krovovi zgrada na površini vode.

Regioni južnog Urala su se ove godine suočili sa rekordnim poplavama. Najteža situacija je u Orenburškoj oblasti.

U petak, 5. aprila, pukla je brana koja je štitila grad Orsk od reke Ural. Vlasti su izvršile masovnu evakuaciju stanovnika iz Starog grada. Poplavljeno je 6.995 stambenih objekata sa okućnicama.

Iz poplavljenih kuća evakuisane su 2.493 osobe, među kojima 797 dece. U regionu je uvedeno vanredno stanje. Regionalna vlada procenjuje štetu od poplava na 21 milijardu rubalja.

U Kurganskoj oblasti je na snazi režim vanrednog stanja na regionalnom nivou. Nivo vode u Tobolju, prema prognozama Roshidrometa i kolega iz Kazahstana, preći će 11 metara. Prema prognozi Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije, u regionu bi moglo biti poplavljeno 62 naselja, 4.300 kuća, 5.550 parcela, 600 vikendica.

U pet opština počela je preventivna evakuacija stanovništva.

Vanredno stanje je uvedeno i u Tjumenskoj oblasti zbog nepovoljne prognoze poplava. Prema rečima guvernera Aleksandra Mura, situacija u regionu je pod kontrolom, ali stručnjaci Roshidrometa daju nepovoljnu prognozu za situaciju na rekama Tobolj i Išim.

Vlasti susednog Kazahstana kažu da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u nekim regionima zemlje proglašeno je vanredno stanje.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:19

UNIŠTENA BRANA KAHOVKA KOD HERSONA: Rusi i Ukrajinci krive jedni druge za rušenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track