PAKAO KOD BAHMUTA: Ukrajina upotrebila hemijsko oružje, dronovima izbacivane staklene boce (VIDEO)
Foto: AP Libkos

PAKAO KOD BAHMUTA: Ukrajina upotrebila hemijsko oružje, dronovima izbacivane staklene boce (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska vojska je upotrebila hemijsko oružje u oblasti Kleščejevke u pravcu Bahmuta (Artemovsk) u DNR.

Ruske snage bezbednosti su RIA Novostima dostavile video snimak jedne od ovih neeksplodiranih staklenih boca sa otrovnom materijom.

Prema zaključku veštaka, municija sadrži gas koji iritira sluzokožu čoveka. Pretpostavlja se da je reč o belom fosforu (supstanca - M-15).

Ova hemikalija izaziva kašalj i takođe može izazvati opekotine gornjih disajnih puteva. Supstanca je potencijalno fatalna u zavisnosti od broja udisaja i koncentracije.

Pojašnjava se da su Oružane snage Ukrajine koristile bespilotne letelice iz kojih su izbačene ove staklene boce.

Ruski bezbednosni zvaničnici pozvali su ljude da budu oprezni sa nepoznatim predmetima i da ih ne dodiruju ili uništavaju.

Šef trupa RKHBZ, general-potpukovnik Igor Kirilov, na brifingu održanom 19. februara, rekao je da Kijev, uz saučesništvo Zapada, koristi hemikalije zabranjene CVC protiv ruskih trupa.

Među specifičnim jedinjenjima, on je nazvao analoge supstance "Tabun", koju su koristili nacistički osvajači tokom Velikog otadžbinskog rata.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track