VELIKI RUSKI NAPAD, UZBUNA I EKSPLOZIJE ŠIROM UKRAJINE! Ispaljene hipersonične rakete, dejstva bombardera Tu-95, lansirani dronovi
Foto: Shutterstock

OŠTEĆENA ENERGETSKA POSTROJENJA

VELIKI RUSKI NAPAD, UZBUNA I EKSPLOZIJE ŠIROM UKRAJINE! Ispaljene hipersonične rakete, dejstva bombardera Tu-95, lansirani dronovi

Planeta -

Ruske snage su tokom protekle noći pokrenule veliki vazdušni napad širom Ukrajine u kojem je u više oblasti te zemlje gađana infrastruktura od kritične važnosti.

Kijev indipendent prenosi da su oštećena energetska postrojenja u Harkovskoj, Kijevskoj, Zaporoškoj i Lavobskoj oblasti.

- Inženjeri rade na obnovi oštećenih postrojenja - napisao je na Fejsbuku Herman Haluščenko, ukrajinski ministar energetike.

Ukrajina, dron, Rusija, napad
foto: Prinbtscreen/East2West, Shutterstock

Navodi se da je Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine rano jutros oglasilo uzbunu na vazdušni napad u većem delu zemlje, uključujući i zapadne oblasti koje su najdalje od linije fronta.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija lansirala dronove, krstareće rakete iz bombardera Tu-95 i hipersonične rakete Kinžal na razne oblasti Ukrajine.

U gradu Harkovu su eksplozije odjeknule oko pet sati jutros.

Oleg Sinjehubov, guverner Harkovske oblasti, objavio je da je to područje pogođeno projektilima najmanje deset puta, što je izazvalo štetu na infrastrukturi od kritične važnosti.

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkova, saopštio je da stanovništvo treba da očekuje nestanke struje i da metro u tom gradu neće biti u funkciji nekoliko sati.

- Više od 200.000 korisnika električne energije u Harkovskoj oblast ostali su bez struje nakon napada, a metro se koristi kao sklonište - naveo je Oleksij Kuleba, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Navodi se da za sada nema izveštaja o žrtvama.

Kijev indipendent podseća da je Rusija odnedavno pojačala napade na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, ciljajući raketama, klizećim bombama i dronovima njegovu infrastrukturu od kritične važnosti, kao i stambene zone.

Terehov je 1. aprila izjavio da je u ruskim napadima uništena "skoro celokupna" energetska infrastruktura u tom gradu.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

07:53

RUSI UNIŠTAVAJU HIMARSE, SVAKI MINUT EKSPLOZIJE! SRPSKI REPORTER DIREKTNO IZ DONBASA: Teško da će Ukrajini bilo šta pomoći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track