MILIJARDERKA OSUĐENA NA SMRTNU KAZNU: Opljačkala jednu od najvećih banaka u državi, a ovo suđenje je ušlo u ISTORIJU VIJETNAMA
Foto: AP/Thanh Tung

sve negirala

MILIJARDERKA OSUĐENA NA SMRTNU KAZNU: Opljačkala jednu od najvećih banaka u državi, a ovo suđenje je ušlo u ISTORIJU VIJETNAMA

Planeta -

Truong Mi Lan, vijetnamska milijarderka investitorka, osuđena je danas na smrt pred sudom u gradu Ho Ši Min u južnom Vijetnamu zbog bankovne prevare vredne više milijardi dolara u najspektakularnijem suđenju u istoriji Vijetnama, javio je državni medij Thanh Nien.

„Mislim da nikada nije bilo ovakvog suđenja u komunističkoj eri“, kaže Dejvid Braun, penzionisani zvaničnik američkog Stejt departmenta sa dugogodišnjim iskustvom u Vijetnamu. „Sigurno nije bilo ništa nalik ovom"

Truong Mi Lan (67) osuđena je za pljačku jedne od najvećih vijetnamskih banaka, Sajgonske komercijalne banke (Saigon Commercial Bank) u iznosu od 44 milijarde dolara u periodu od 11 godina. Kako prenosi BBC ona je negirala sve optužbe.

Truong My Lan
foto: EPA/Stringer

Tužioci kažu da 27 milijardi dolara možda nikada neće biti vraćeno. Pozvali su 2.700 ljudi da svedoče tokom suđenja u koje je bilo uključeno 10 državnih tužilaca i oko 200 advokata.

Dokazni materijal se nalazio u 104 kutije ukupne težine šest tona.

Pored Truong Mi Lan, sudilo se još 85 osoba, a još 13 drugih suočavaju se sa mogućom smrtnom kaznom.

Ona je takođe osuđena za podmićivanje kako bi osigurala da njeni krediti nikada ne budu provereni, a jedna od optuženih je bivša glavna inspektorka u centralnoj banci, koja se suočava sa mogućom doživotnom robijom zbog primanja mita od pet miliona dolara.

Mi Lan, koja je bila predsednica kompanije za nekretnine VTP, uhapšena je u oktobru 2022. godine.

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:54

Advokat objasnio zbog čega je teško da se uvede smrtna kazna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track