VELIKI ZAOKRET, BAJDEN ODUSTAJE OD ASANŽA? Američki predsednik kaže da razmatra zahtev rodne zemlje osnivača Vikiliksa
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia, Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia, Shutterstock

KONAČNO POSLE TOLIKO GODINA MOGUĆE ODUSTAJANJE OD KRIVIČNOG GONJENJA

VELIKI ZAOKRET, BAJDEN ODUSTAJE OD ASANŽA? Američki predsednik kaže da razmatra zahtev rodne zemlje osnivača Vikiliksa

Planeta -

Džo Bajden, predsednik SAD, izjavio je da razmatra zahtev Australije da Vašington odustane od gonjenja Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, koji je na internetu objavio velike količine tajnih američkih dokumenata.

Asošiejtid pres podseća da je Australija godinama pozivala SAD da odustanu od gonjenja Asanža, australijskog državljanina koji se iz zatvora u Velikoj Britaniji bori protiv izručenja Americi.

Navodi se da je Bajden upitan o toj mogućnosti tokom jučerašnjeg susreta u Beloj kući sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom, tokom njegove zvanične posete Vašingtonu.

- Mi razmatramo to - odgovorio je Bajden.

Asanž je gonjen po 17 tačaka optužnice za špijunažu i jednom za zloupotrebu kompjutera zbog objave na sajtu Vikiliksa tajnih dokumenata SAD, koja se desila pre skoro 15 godina.

Američki tužioci tvrde da je Asanž (52) ohrabrivao i pomagao Čelsi Mening, osobi koja se bavila obaveštajnom analizom u američkoj vojsci, da ukrade diplomatske depeše vojne fajlove koje je Vikiliks objavio, čime je ugrozio živote ljudi.

AP navodi da Australija tvrdi da postoji neslaganje u načinu na koji SAD tretiraju Asanža i Mening, čije je državljanstvo američko.

Džulijan Asanž
foto: Shutterstock

Podseća se da je Barak Obama, bivši američki predsednik, preinačio presudu po kojoj je Mening trebalo da služi 35 godina zatvora u sedmogodišnju kaznu, što je omogućilo njeno oslobađanje 2017.

Asanžove pristalice kažu da je on kao novinar zaštićen Prvim amandmanom američkog Ustava i da je samo razotkrio loša postupanja vojske SAD i to učinio u javnom interesu.

Stela Asanž, supruga osnivača Vikiliksa, navodi da je on "gonjen zato što je razotkrio istinsku cenu rata koja se meri ljudskim životima".

Ona kaže da njegovo zdravlje nastavlja da se pogoršava u zatvoru i da se plaši da će on umreti iza rešetaka.

Australijski premijer Entoni Albaneze je Bajdenov komentar ocenio kao "ohrabrujuć".

- Ja sam rekao da smo mi pokrenuli, u ime Asanža, pitanje australijskih nacionalnih interesa da je što je dosta dosta i da je potrebno da se ta tema zaključi i mi smo radili na tome na svakom nivou vlasti na svaki mogući način. Asanž je već platio značajnu cenu i što je dosta dosta je. Po mom čvrstom uverenju ništa ne može da se dobije time što će Asanž i dalje biti u zatvoru i ja sam to izneo kao gledište australijske vlade - kazao je Albaneze australijskom javnom medijskom servisu.

Džo Bajden
foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Na Bajdenov komentar reagovao je i Kristin Hrafnson, glavni urednik Vikiliksa, koji je u saopštenju naveo da "još uvek nije kasno da predsednik Bajden zaustavi Džulijanovo izručenje SAD, koje je politički motivisano delovanjem njegovog prethodnika".

- Odustajanjem od optužnice protiv Džulijana on će biti zaštićen slobodom izražavanja i pravima koja poseduju novinari i izdavači širom sveta. Mi ga (Bajdena) pozivamo da okonča ovaj pravni proces, da oslobodi Džulijana i prizna da novinarstvo nije zločin - zaključio je Hrafnson.

Britanski sud traži garancije od Amerike da Asanža ne čeka smrtna kazna

Viši sud u Londonu je prošlog meseca doneo odluku da Asanž ne može da bude izručen Americi ukoliko vlasti SAD britanskom pravosuđu ne ponude garancije da osnivač Vikiliksa neće biti osuđen na smrtnu kaznu. Dama Viktorija Šarp i sudija Džonson naredili da se naredno saslušanje u Višem sudu održi 20. maja do kada bi trebalo da stigne odgovor Vašingtona, što znači da će Asanž morati da još sačeka kako bi video da li može da se žali na izručenje Americi.

(Kurir.rs/AP/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

11:26

BAJDEN POPRAVIO POZICIJU, SADA SU ŠANSE PODJEDNAKE! Stručnjaci analizirali predstojeće izbore u Americi: SLEDI REPRIZA DUELA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track